Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Delegati u Domu naroda nisu podržali izmjene Zakona o plaćama

Preuzmite sliku

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici nije prihvatio izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a koji je kako je navedeno u obrazloženju, predviđao da se uravnoteže plaće budžetskim korisnicima.

Delegati, koji su prihvatili da ovaj zakonski prijedlog razmatraju po hitnom postupku, nisu imali potrebu raspravljati o predloženom zakonu nego su samo glasali o njemu na način da je šest delegata bilo “za”,  šest protiv i jedan suzdržan.

Delegati su podržali principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je predloženi zakon, kojim se jačaju kapaciteti ove institucije. Prijedlogom zakona s oznakom “EI”, kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom EU u ovoj oblasti, ispunjava se jedna od preporuka Evropske komisije.

Izmjenama i dopunama Zakona omogućava se ombudsmanima da, pored zaštite ljudskih prava, snažnije djeluju i u njihovoj promociji u skladu s Pariškim principima.

Delegatkinja Kluba Hrvata Marina Pendeš (HDZ) je prilikom diskusije o predloženom zakonu kazala da će ga taj klub podržati u prvom čitanju, te da će vjerovatno u sljedećoj fazi razmatranja pripremiti amandmane.

Delegati su prihvatili Izvještaje Zajedničke komisije oba doma o postizanju identičnih tekstova Zakona o dopuni Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje