Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Vlade TK obilježila 15. maj: “Tuzla se pokazala kao koheziona sila koja je opstala kao slobodna teritorija”

Preuzmite sliku

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 31. godišnjica bitke na Brčanskoj Malti, jedne od ključnih bitki za odbranu grada. Svečanosti su prisustvovale i delegacije Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona predvođene premijerom Irfanom Halilagićem i predsjednikom Skupštine Žarkom Vujovićem.

Ovom prilikom prisutni su se prisjetili događaja kada su pripadnici policije i Teritorijalne odbrane Tuzla zaustavili snage bivše JNA, te spriječile zauzimanje ili podjelu grada Tuzle.

“Bitka na Brčanskoj Malti ima dva aspekta po kojima danas, ali i svaki puta treba biti spomenuta. Prvi, da je ovom bitkom agresoru nanesen prvi značajan poraz u urbanoj zoni, u urbanom centru i odbrana Tuzle s toga aspekta ima ogroman značaj za odbranu cijele Bosne i Hercegovine. Iako su u nekim drugim mjestima branitelji Bosne i Hercegovine već nanosili određene gubitke i davali otpor neprijatelju, da Tuzla nije smogla snage da se odbrani, niti jedna od tih manjih sredina ne bi uspjela da pruži duži otpor. Tuzla se tada pokazala kao koheziona sila koja je opstala kao slobodna teritorija, a onda i uvezala sve manje jedinice u okruženju, te organizirano izrasla u II Korpus ARBiH. Drugi aspekt je taj, a to su potvrdili i sudovi, da je bitka na Brčanskoj Malti bila defanzivna. „Na vatru odgovori vatrom“ je komanda  defanzivnog karaktera iako je imala razloga da se sveti, zadržala dostojanstvo i viteštvo i nije bilo revanšizma. To dostojanstvo i viteštvo kasnije će biti prepoznato kao jedna od osnovnih odrednica Armije RBiH“, rekao je ovom prilikom premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, akcentirajući da riječi uvaženog Ilije Jurišića danas ilustruju svo viteštvo. “Te riječi naređuju defanzivu, odbranu umjesto napada, one naređuju reciprocitet u količini sile”, zaključio je premijer Halilagić.

  • Nakon polaganja cvijeća na posmen obilježju na Brčanskoj Malti, delegacija Vlade u mimohodu se uputila ka kompleksu spomen obilježja na Slanoj Banji, gdje je cvijeće položeno na Partizanskom spomen obilježju, Spomeniku zlatnim ljiljanima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,