Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Delegacija Evropske Unije reagovala na miting “Srpska te zove”: Nema mjesta negiranju genocida

Preuzmite sliku

Delegacije Evropske unije u BiH oglasila se povodom posljednjih dešavanja u NSRS kao i tokom mitinga “Srpska te zove” te su se osvrnuli na negiranje genocida u javnom prostoru.

U saopćenju za javnost, iz EU su poručili kako osuđuju negiranje činjenica o genocidu u Srebrenici.

“Osuđujemo ponovljeno negiranje činjenica o srebreničkom genocidu tokom sjednice NSRS i mitinga ‘Srpska te zove’. Genocid počinjen na prostoru Srebrenice u julu 1995. godine nije stvar nečijeg ličnog stava. Riječ je o historijskoj činjenici, utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodnim sudom pravde 2007. godine”, naveli su iz Delegacije.

Poručili su kako u Evropi nema mjesta negiranju genocida.

“Nema mjesta negiranju genocida, revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca i odbacujemo svako negiranje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje srebreničkog genocida. Nesporna su stradanja bh. građana svih nacionalnosti tokom rata od 1992. do 1995. godine. Polazna osnova za istinsko pomirenje je empatija i uvažavanje stradanja svih žrtava. U tom dijelu, potrebno je da svi ulože napore sa svoje strane. Međutim, osporavanje detaljno utvrđenih činjenica o srebreničkom genocidu je historijski netačno, stvara dodatni bol i traumu za porodice žrtava i otežava ključnu zadaću izgradnje mostova i pomirenja”, pojasnili su.

Na kraju, uputili su poziv svim političkim liderima u BiH.

“Pozivamo sve političke lidere i druge na vodećim pozicijama u BiH da pokažu put kroz iskazani pijete prema žrtvama i promociju pomirenja. Politički akteri bi se trebali suzdržati od provokativne retorike ili poteza te se fokusirati na iskorake zemlje na njenom evropskom putu, što je željeni cilj velike većine bh. građana”, zaključili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje