Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deficit nulte i A+ krvne grupe u BiH

Preuzmite sliku

Kako su potvrdili u Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, dnevno se u Zavodu, ali i na terenu, prikupi manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u bolnicama.

Jasminka Kurilić, direktor federalnog zavoda, upozorila je da u ljetnim mjesecima s intenziviranjem saobraćaja na cestama raste i broj saobraćajnih nesreća, a time i potreba za zalihama krvi, te da je veći broj doza potreban i za obavljanje redovnih operativnih zahvata, liječenje anemija, karcinoma i drugih stanja koja zahtijevaju terapiju krvnim komponentama, pišu Nezavisne novine.

“Zahvalni smo što se interesujete za probleme s kojima se susrećemo i pozivamo građane da daruju krv kako bi se spriječila odlaganja operativnih programa i omogućilo pravovremeno zbrinjavanje bolesnika kojima je transfuzija krvi neophodna za liječenje i oporavak”, rekla je Kurilićeva.

Dodala je da je potrebna krv svih krvnih grupa, a trenutno je najizraženiji deficit krvi A+ i O+ krvnih grupa.

S obzirom na doba godine u kojem se traži doza više, u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS ističu da je stanje zaliha krvi sada zadovoljavajuće.

“Davaoce krvne grupe AB pozitivne čak molimo da pauziraju ovog mjeseca sa davanjem krvi, ali bi nam dobro došlo da se javljaju davaoci krvne grupe 0 pozitivne i 0 negativne”, navode u Zavodu za transfuzijsku medicinu RS.

Branko Leko, generalni sekretar Društva crvenog krsta/križa BiH, koji je ove sedmice 41. put darivao krv, rekao je da potreba za zalihama krvi velika tokom cijele godine, a posebno u ovom periodu kada su saobraćajne nesreće učestalije, a kroz BiH cirkulišu i stranci.

“Nažalost, čak i oni koji prolaze kroz našu državu često imaju potrebu za dozama krvi i ovom prilikom apelujemo na građane da se odazovu akcijama. Period je kada se odmara, međutim moramo biti svjesni da ne smije biti stagnacije i da je krv uvijek potrebna”, rekao je Leko.

Dodao je da je on do sada darivao krv u četiri različite države.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje