Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danima traje istraga inspektora SIPA-e o poslovanju BH Telecoma (VIDEO)

Preuzmite sliku

Izuzeta sva dokumentacija o javnim nabavkama.

Već danima traje istraga inspektora SIPA-e o poslovanju BH Telecoma. Iz nove upravne zgrade, čija je kupovina obavljena na poprilično tajnovit način, izuzeta je sva dokumentacija na osnovu koje se utvrđuje kako su u ovom javnom poduzeću obavljane javne nabavke.

U cilju izvršenja predmetne naredbe, policijski službenici SIPA-e su preduzimali određene aktivnosti u zgradi BH Telecoma. Navedene aktivnosti bit će nastavljene u narednom periodu.

Jedna od osoba koja je u fokusu istrage je i Bakir Ćelosmanović, dugogodišnji Izvršni direktor za pravne poslove, upravljanje organizacijom i ljudskim resursima. Ćelosmanović je na ključnim dužnostima u ovoj kompaniji već duže od decenije. Tvrdi da nema nikakvih saznanja o istrazi SIPA-e.

Ja sam na odmoru i nisam ovlašten davati informacije ili komentare. Molim vas obratite se generalnom direktoru ili portparolu firme“, kazao je Ćelosmanović.

Imovina Bakira Ćelosmanovića rasla je uporedo s godinama njegovog staža u BH Telecomu. Vlasnik je ili suvlasnik nekoliko kuća, stanova i poslovnih prostora od kojih je najvrijedniji onaj u Importanne centru u središtu Sarajeva. Stan je površine 140 kvadrata i ima dvije garaže. Prema trenutnim cijenama u oglasnicima, vrijednost kvadratnog metra je 4900 maraka. Po podacima do kojih smo došli, stan je pod hipotekom a Ćelosmanović je uzeo kredit od 200 hiljada maraka na šest godina. Mjesečna rata koju vraća je 3500 hiljade maraka. Mjesečna plaća u BH Telecomu mu je 4400 maraka. Nije bio raspoložen za komentar o vrijednosti svoje imovine.

Nakon što je kupio stan u elitnoj zgradi, ovdašnji mediji su Ćelosmanovića, ali i ostale visoke dužnosnike BH Telecoma povezivali sa poslom jeftine telefonije u Srebrenici. Tako je prije dvije godine objavljeno da je firma Air Aba, u vlasništvu Mirsada Čauševića, iskoristila dobvre veze sa Kemalom Husejinovićem, direktorom RAK-a, kako bi dobila status povlaštenog operatera uz ugovor sa BH Telecomom, koji im je dao licencu za telefoniju u Srebrenici. Air Aba je, kako se pisalo, za nekoliko godina rada u Srebrenici sa pozicije izrazito povlaštenog operatora ostvarila veliki profit pružanjem usluga fiksne telefonije, interneta, svjetskog telefonskog saobraćaja i slično. Slučajno ili ne, nakon tog posla direktori BH Telecoma kupuju stanove u zgradi Importanne, u vlasništvu Nedima Čauševića. Air Aba nije bila jedina povlaštena firma koja je poslovala sa BH telecomom a većinu tih ugovora, kako se I tada tvrdilo, sklapao je upravo Bakir Ćelosmanović. (Federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje