Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas je Međunarodni dan sestrinstva: “Činiti ono što niko drugi neće, na način na koji niko drugi ne može, uprkos svemu…”

Preuzmite sliku

Na dan 12. maja obilježava se Međunarodni dan sestrinstva – medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

“Činiti što niko drugi neće, na način koji niko drugi ne može, usprkos svemu što nas okružuje i što prolazimo – eto to znači biti medicinska sestra,” Rawsi Williams.

Medicinske sestre i tehničari spadaju među najbrže osobe na svijetu koje ćete ikad upoznati, a ne sudjeluju na olimpijadi, i nikad ne dobivaju kolajnu, pehar.

Na dan 12. maja svake godine medicinske sestre i tehničari slave svoj dan i svoj posao. Slavi ih svijet. Slavi se i uspomena na dan rođenja historijske žene – “majke sestrinstva”, Florence Nightingale (1829.-1890.), utemeljiteljice modernog sestrinstva. Florence Nightingale, često zvana “Dama sa lampom”, najpoznatija je po fokusiranom zalaganju da bolnice budu čista i sigurna mjesta, da sestre budu obučene i predane. Napisala je prvi priručnik za rad sestara: “NOTES ON NURSING, What it is, and what it is not”, 1860.

U Krimskom ratu polovinom 19. vijeka organizovala je bolnice pri britanskom ekspedicionom korpusu i znatno je reformisala sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika.

Danas sestrinstvo kao zanimanje, prema studiji koju je provela Svjetska zdravstvena organizacija(WHO), čini 59% zdravstvenog sektora širom svijeta. Druga studija iz 2018. godine procjenjuje da pacijenti kojima je potrebna intenzivna njega obično provode oko 86% do 88% svog vremena sa medicinskom sestrom. To ukazuje na važnost medicinskih sestara u zdravstvenom sistemu.

Historijski, kao i danas, medicinske sestre su na čelu borbe protiv epidemija i pandemija, pružajući visokokvalitetan tretman i njegu s poštovanjem, kvalitet njihove početne procjene, njege i liječenja je od vitalnog značaja. Uz stalnu edukaciju, napredovanje i poštovanje prema onima koji nam čuvaju život, sestrinski posao će se održati zauvijek.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje