Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dan sjećanja na ubijenu djecu: Poruka iz Goražda ‘Da rata ne bude’

Preuzmite sliku

U Goraždu je danas nastavljen program obilježavanja 14. maja Dana sjećanja na ubijenu djecu u tom gradu, u periodu 1992.–1995. godina.

U prisustvu brojnih građana na Mostu Alije Izetbegovića upriličen je performans  uz prisjećanje na srazmjere zločina nad nevinom djecom te još jednom naglašeno da za to do sada niko nije odgovarao.

Uz poruke da se takvo zlo nikada i nikome ne ponovi, 149 učenika osnovnih i srednjih škola izgovorilo je ime svakog ubijenog djeteta u Goraždu u periodu agresije, ostavljajući bijele ruže na stolicama postavljenim u znak sjećanja na njihovo prekinuto djetinjstvo.

  • Ukupno 576 djece bilo je dio performansa koji je priređen u parku ispred spomenika ubijenoj djeci na platou Centra za kulturu, odakle su poslali simboličnu poruku „Da rata ne bude“, svirajući i pjevajući refren istoimene pjesme

    “Mi smo i ranije radili ovaj performans ali ovo je prvi put da se on organizuje na ovaj zvanični datum. Broj od 576 učesnika svih osnovnih i srednjih škola te djece iz  vrtića, simbolizira broj ubijene i ranjene djece tokom agresije u tadašnjem Okrugu Goražde, a refren pjesme „Da rata ne bude“ sviramo i pjevamo 150 minuta u znak sjećanja na toliko ubijene djece kojima odajemo počast i ujedno šaljemo ovu univerzalnu poruku širom svijeta, da nikada i nigdje rata ne bude, jer mi u ovom malom gradu najbolje znamo koje je to zlo”,  kazao je direktor Osnovne muzičke škole  „Avdo Smailović“ Muhidin Obuća.

  • Među delegacijama koje su odale počast i položile cvijeće na spomen obilježje ubijenoj djeci Goražda bili su i gosti iz Trnova.

    Odlukom Gradskog vijeća Goražde 14. maj ustanovljen je kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda u periodu 1992.–1995. godina, a tim povodom u nedjelju je u BPK Goražde proglašen i Dan žalosti. Brojnim sadržajima u okviru dvodnevnog programa odata je počast ubijenoj djeci.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje