Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dan policije: Vlada TK u ovoj godini za rad policije izdvojila 15,2 miliona KM

Preuzmite sliku

Dan policije – Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona obilježava se svake godine 22. maja. Ovo je prilika da se ukaže na važnost onih koji su zaduženi za sigurnost, koja je osnovni preduslov za funkcionisanje ostalih segmenata društva.

“Nastavlja se tradicija najboljih jedinica za javni red i mir za specijalnu podršku, koju je tuzlanska regija imala i prije agresije na RBiH”, poručio je ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

Ono što je naša zakonska i ustavna obaveza da garantujemo život i sigurnost i sva prava koja građani treba da ostvaruju na području TK bit će zaštićeno. Policija će kroz povećanje plata, ulaganje u tehniku i infrastrukturu, a naši građani bolje usluge od pripadnika MUP-a – dodaje Mehanović.

Policija bi od jeseni trebala biti bogatija za 400 dugih cijevi. Planirana je i nabavka nekoliko oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i za antiterorističko dejstvo policije. Sve to se kupuje od novca koji je osigurala Vlada Tuzlanskog kantona, a iznos za ovu godinu je 15,2 miliona KM. Najveći izazov sa kojim se trenutno suočava Uprava policije MUP- a TK odnosi se na borbu protiv korupcije. Kontinuirano rade na tom polju, a posebnim problemom smatraju i sigurnost u saobraćaju.

Problem je i infrastruktura koja je kapacitirana na maksimalno 70 hiljada vozila, a mi ih u ovom trenutku u kantonu imamo 140 hiljada registrovanih. Mi kao policija poduzimamo niz mjera kako bismo popravli to stanje, a jedna je i ponovno uspostavljanje Jedinice za saobraćaj koja će djelovati na području čitavog kantona – naglašava Dževad Korman, direktor Uprave policije TK.

U završnoj fazi je i izrada pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji Uprave policije MUP-a TK, kroz koju je predviđeno povećanje broja zaposlenika jer će veliki broj policijskih službenika do 2026. godine otići u penziju. (RTV TK)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,