Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dan dostojanstvenog rada: Oni koji vode BiH pokazali su da im nisu bitni ni radnici, ni radnička prava

Preuzmite sliku

U organizaciji Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH), a povodom Dana dostojanstvenog rada, u Sarajevu je održana je konferencija „Rad dostojanstven čovjeka i zašto je za to potrebna jaka politička saradnja“. Riječ je o nastavku socijalnog dijaloga sindikata i političkih stranaka.

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović istakla je kako se nada da će sindikat imati dovoljno moći da u budućnosti interese i potrebe radnika dovede do dostojanstvenog nivoa te je posebno pozdravila kolege iz Sindikata trgovine Norveške koji borave u BiH.

 • „Zahvaljujući Sindikatu Norveške s kojim sarađujemo od 1997. godine i čiji su predstavnici svih regija danas s nama, STBIH je samostalan i ima snagu da potrebe radnika hrabro artikuliše prema vlasti. Kolege iz Norveške kažu da je njima bitan onaj ko vodi zemlju, ali mi u BiH smo svjedoci da onima koji vode zemlju niti radnici, niti njihova prava nisu bitna.

  Važno da definišemo radničke probleme s kojima možemo napraviti rezultat, kako bismo bili jači među radnicima i kako bi radnici imali povjerenja i u sindikat, ali i u političare“, istakla je Beširović.

  Dodala je da sindikat neće odustati od zahtjeva za povećanjem minimalne plate i plaćanjem prekovremenog rada, te slobodnih dana nedjeljom i praznicima.

  „Važno je da do povećanja minimalne plate dođe što skorije, ali s obzirom na rast cijena bojim se da će brzo i traženi iznos od 1.000 KM biti nedovoljan“, istakla je Beširović.

 • Vanredna profesorica na Fakultetu političkih nauka i članica Odbora Sindikata UNSA-e Sarina Bakić kazala je da se na prste može prebrojati koliko su puta riječi radnik i rad bile spomenute tokom predizborne kampanje.

  „Prije dijaloga sa politikom potreban je dijalog unutar sindikata. Oni trebaju napraviti prioritete i dogovoriti se o načinu kako prići političkim strankama“, kazala je prof. Bakić.

  Gošće iz Norveške, prva potpredsjednica HK i Norge Elisabeth Sundset i Inger Helene Vaaten istaknule su kako ovaj sindikat broji čak 80.000 članova te da ima dugu i drugačiju saradnju sa vlastima. Sundest je kazala kako vjeruje da je moguće saradnjom sa sestrinskim sindikatom u BiH poboljšati stanje u kojem se nalaze radnici u našoj zemlji.

  Predstavnici političkih stranaka odgovarali su na pitanja radnika, članova STBIH, a ovo je bila prilika i da saslušaju njihove probleme.

  Alma Kratina (DF) napomenula je kako je najvažnije za zastupnika da se ne odrodi od onih koji su ga birali i da bude glas građana. Osvrnula se i na to zašto se nije uspjelo u nakani da se poboljša položaj radnika, rekavši da smo u izvršnoj vlasti imali vladu u tehničkom mandatu.

  Irfan Čengić (SDP) rekao je kako je previše članova vlade došlo iz privrede i biznisa i za njih je sve bruto i neto, a da radnici nisu ni u bruto ni u neto.

  „Nema dostojanstvenog rada bez saradnje poslodavaca i radnika. Prioritet nove vlade moraju biti izmjena Zakona o radu, donošenje Zakona o minimalnoj plati i rasterećenje poslodavaca“, rekao je Čengić.

  Njegova kolegica iz SDP-a Lana Prlić govorila je o pravu na neradnu nedjelju, kazavši kako moramo mijenjati svijest građana koji su navikli vikende provoditi u tržnim centrima.

  „U FBiH u trgovini radi 98 hiljada ljudi, u u slugama skoro 10.000. To je 20 posto ukupnog broja prijavljenih zaposlenih u FBiH. U javnoj upravi je 48 hiljada zaposlenih. U tim brojevima leži radnička snaga“, kazao je na konferenciji Seid Škaljić (NES).

  Miomirka Mila Melank iz Naše stranke kritizirala je vlast, kazavši kako je aktuelna vlada pokazala neznanje.

  „Zadnji je čas da donesemo zakone koji će omogućiti poslovanje privrednicima, a platu dovesti na nivo kojim će radnici biti zadovoljni“, istakla je Melank.
  Poziv za učešće na konferenciji dobile su sve parlamentarne stranke, a pozivu su se odazvali predstavnici SDP-a, Naše stranke, DF-a i NES-a.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje