Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li treba na magarcu da putujem: Direktoru Alumine isporučen luksuzni mercedes od 160.000 KM?

Preuzmite sliku

Crni luksuzni mercedes S 350 kojeg je naručio predsjednik uprave zvorničke kompanije Alumina Milorad Motika uvezen je i isporučen je nakon što je za njega sa računa firme isplatio 160.456 KM, saznaje portal CAPITAL.

Prema dokumentaciji koja je u posjedu CAPITAL-a, skupocjeni automobil koštao je indirektno Fabriku glinice Birač, kao jedinog vlasnika Alumine, tačno 70.095 eura (137.087 KM bez poreza), i na taj iznos dodatno su plaćene dadžbine državi od 23.369 KM.

Motikin novi četvorotočkaš je prema specifikacijama proizveden 1. avgusta 2016. godine. Luksuz ide u crnoj 4matic boji i snažnom motoru od čak 255 konjskih snaga ili 190 kW (broj: 64286741848893).

Na pitanje da li je mercedes u voznom parku Alumine, Motika je danas dao sarkastičan odgovor.

“Doživotno ću vam biti zahvalan na pisanju o mercedesu. Sada ćemo kupiti mercedesa sa navigacijom, ležajem, frižiderom, televizorom… Daćemo to narodnom poslaniku Obrenu Markoviću da se provoza do Banjaluke”, kazao je kratko u telefonskom razgovoru.

Novi automobil naručio je 4. aprila, samo mjeseca dana prije nego što će, bez odobrenja Odbora povjerilaca, Okružnom privrednom sudu u Bijeljini podnijeti zahtjev za stečaj Alumine “zbog prijeteće platežne nesposobnosti.”

Portal CAPITAL je prvi tada o tome pisao, a na tadašnje direktno pitanje da li je na ime kompanije kupio skupocjeni automobil, dao  je neodređen, ali drzak odgovor.

“Šta treba da vam kažem?… Da, i šta je problem?…Šta i da smo kupili? Je li zabranjeno preduzeću da kupi auto?….To vas neko laže…. Kupiću za petnaestak dana, ali neću ga toliko platiti. Degutantna je priča. Plasiraju je ovi što sad misle da treba da me oblate. Ali, tu ima odluka Upravnog odbora Alumine i stečajnog upravnika pa važemo da li ćemo imati para. Za dušebrižnike, kupićemo mercedes… Da li treba na magarcu da putujem u Banjaluku”, kazao je Motika.

Tada je kao opravdanje naveo i podatak da je Alumina, prema posljednjim izvještajima, imala najbolji rejting kod banaka u BiH”, a samo nekoliko dana poslije ove izjave uslijedio je zahtjev za stečaj kompanije.

Osnovni sud u Zvorniku je 12. aprila blokirao račun Alumine na zahtjev fočanske firme “Pavgord”, a deblokirao ga 26. aprila na 60 dana, nakon što je u Vladi RS održan sastanak svih učesnika u ovim sporovima i prihvaćen zahtjev Pavgorda da im se prizna dio od ukupno 155 miliona KM potraživanja od FG „Birač“.

Pavgord je poslije odlučio da ne blokira račune, već da počne plijeniti imovinu Alumine.

Od mogućnost da bude zaplijenjen i Motikin tek uvezen skupocjeni mercedes spasila ga  je odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojio zahtjev “Alumina” i sredinom jula ove godine donio privremenu mjeru kojom je Osnovnom sudu u Zvorniku naložio da ne sprovodi postupak izvršenja koji je pokrenulo fočansko preduzeće Pavgord za naplatu potraživanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje