Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li su unutar HDZ-a BiH na izborima krali glasove jedni od drugih?

Preuzmite sliku

Uzme li se u obzir lista stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH za Skupštinu Zapadnohercegovačkog kantona teško se može zaključiti nešto drugo nego da je took izborne noći odnosno prebrojavanja na sceni bilo masovno dopisivanje preferencijalnih glasova.

Naime, na ovoj listi, nakon što je prebrojano više od 98 posto glasova, zabilježenoa su brojna “preskakanja” kandidata, kao ni na jednoj drugoj listi na području cijele BiH. Tako je Toni Kraljević sa šestog mjesta dospio na prvo te je u konačnici, dakle do ovog momenta, osvojio 12.340 glasova. Milan Ševo je napravio još veći skok, on se katapultirao sa 19 na drugo mjesto, te je osvojio 10.870 glasova, piše Fokus.

Kraljević je, inače, aktuelni dopredsjednik Vlade ZHK i ministar finansija, dok Milan Ševo dolazi i moćne hercegovačke porodice Ševo u čijem vlasništvu je kompanija Auto centar koja godinama dobiva poslove homologacije vozila i druge unosne tendere od državnih institucija.

I na trećem mjestu nalazimo ime osobe koja je napravila veliki skok i to sa 12 mjesto. Riječ je o Ivanu Jelčiću, 10.52 glas. On je bio predsjednik Skupštine ZHK u ovom mandate.

 • Aktuelni premijer Zdenko Ćosić, zanimljivo, pao sa mjesta broja jedann a četvrto mjesto, dok je na petom mjestu Bernardica Luburić koja je također napravila veliki skok i to sa 23 mjesta.

  U prilog tvrdnji da se ovdje, sve su prilike, radilo o dopisivanju preferencijalnih glasova ide i činjenica da su najviše glasova na skoro svim kantonalnim listama HDZ-a dobivavali kandidati po redoslijedu odnosno pozicijama na listi, Pa su tako najviše glasova dobili pet prvorangiranih kandidata s iznimkom u Livanjskom kantonu gdje je Marko Buljan skočio sa 17 na drugo mjesto.

  Inače, dopisivanje preferencijalnih glasova, koja je na ovoj HDZ-ovoj listi radikalno ispoljena, manipulacija koja se ponavlja od izbora do izbora a svodi se na dopisivanje liĉnih glasova pojedinim kandidatima unutar stranačkih lista pri procesu brojanja glasova na biraĉkom mjestu, bez promjene ukupnog broja glasova/mandata koji će sama stranka u konaĉnici dobiti.

  Za ovu vrstu manipulacije potreban je konsenzus svih prisutnih na biraĉkom mjestu, a jednostavna je za dogovor jer ne utiĉe na rezultate stranaka, istovremeno obezbjeđujući liĉnu materijalnu ili nematerijalnu korist „dopisivaĉima“.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,