Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cvijanović: Vučić neće tražiti od Dodika odlaganje referenduma i on će biti održan

Preuzmite sliku

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović je nazvala medijskim špekulacijama navode nekih medija da će premijer Srbije Aleksandar Vučić tražiti od predsjednika RS Milorada Dodika da odloži referendum o Danu RS 9. januaru.

Ovdje svi sve znaju, a na kraju se, nakon nekog vremena, ispostavi da ono što se plasira u javnosti, bude veoma daleko od istine”, rekla je Cvijanović novinarima na banjalučkom aredoromu, gdje je sa Dodikom dočekala delegaciju Vlade Srbije koju predvodi premijer Vučić, prenijela je Fena. Naglasila je da će referendum u RS biti održan bez obzira da li će biti bilo kakvih pritisaka i opstrukcija, kojih već ima.

Cvijanović je ponovila da referendum nikoga ne vrijeđa i nije uperen protiv nikoga. “To je dan koji želimo da naši građani imaju i dobiju priliku da kažu da vole 9. januar i žele na taj dan da obilježavaju Dan RS. Tu nema nikakvih tajnih planova ili nekih drugih konstrukcija. Dosadilo nam je da slušamo to stalno histerično političko Sarajevo, koje nam odvlači energiju i pažnju od važnih stvari“, rekla je ona i dodala da time skreću pažnju sa stvarnih problema u BiH.

Ukazala je na važnost da RS i Srbija imaju dobru ukupnu saradnju, političku i svaku drugu, a posebno institucionalnu i to namjerava da se nastavi.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć po dolasku u Banjaluku da će sa predstavnicima RS razgovarati o raznim pitanjima, ali da ni on kao predsjednik vlade, niti predstavnici Srbije uopšte, “nisu ovlašćeni, niti mogu da prenose bilo kakve stavove o onome što se dešava na teritoriji drugih država”. “Što se tiče referenduma i situacije u RS, u BiH i regionu, ja sam predsednik Vlade Srbije, ja i Vlada se bavimo Republikom Srbijom, a o svemu drugom ćemo prijateljski razgovarati sa predstavnicima RS”, izjavio je Vučić Tanjugu, odgovarajući na pitanje da li će sa predstavnicima RS razgovarati o najavljenom referendumu u RS, koji je, inače, naišao na negativna reagovanja bošnjačkih političkih predstavnika i djela međunarodne zajednice. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje