Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cvijanović o sankcijama: Štancaju ih kao na traci, više liče na trik da se umire Bošnjaci

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da joj nekad te sankcije, koje Amerikanci sad “štancaju kao na traci”, više liče na trik da se umire Bošnjaci, nego da se zaista kazne oni kojima su namijenjene.

“A pogotovo što one ne doprinose rješavanju nekog problema već su samo pokazatelj da ne postoji nikakva prava strategija, a ni volja da se zemlja uvede u ustavni red i političku stabilnost”, naglasila je Cvijanović u izjavi za Srnu upitana da prokomentariše sankcije koje su SAD uvele njoj, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine RS Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Istakla je da je glupost “ta neka nebuloza da morate prihvatiti da je normalno to da vam neki neizabrani stranac donosi zakone umjesto domaćih institucija, ili da vam stalno prijete nekim tužilaštvom zbog političkog stava, ili da vam mora postati normalno da vas neko sa strane sankcioniše jer ne volite kad vam stranci u Ustavnom sudu BiH donose neustavne odluke”.

“Nikakve to veze nema sa Dejtonskim sporazumom, niti išta znači sa aspekta toga ko ga poštuje, a ko ne”, ocijenila je Cvijanović.

Istakla je da joj je posebno zanimljiv dio obrazloženja kako su te sankcije usmjerene isključivo na pojedince, a ne na institucije ili pozicije u vlasti koje oni obavljaju.

“Uopšte ne znam kako su to razdvojili, ali sa sigurnošću znam da će moj odnos prema ovim sankcijana u svakom slučaju biti veoma institucionalan”, poručila je Cvijanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,