Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Curić pisala Schmidtu: Zaustaviti političku dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom

Preuzmite sliku

Predsednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Jasmina Curić uputila je visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu zahtev da u Bosni i Hercegovini “izmenama Ustava i zakonskim rešenjima zaustavi i onemogući dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ceneći vaše težnje i vidljive napore da doprinesete rešavanju nastale krize u Bosni i Hercegovini, a time i na Balkanu, obraćam vam se u ime najvišeg političkog i predstavničkog tela Bošnjaka Sandžaka, BNV u Republici Srbiji, sa zahtevom da u Bosni i Hercegovini izmenama Ustava i zakonskim rešenjima zaustavite i onemogućite dobit ostvarenu udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom tokom agresije srpskih oružanih snaga na Bosnu i Hercegovinu”, navodi se u dopisu BNV-a upućenom visokom predstavniku međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Christianu Schmidtu.

Iz BNV su zatražili od Schmidta da u skaldu sa svojim ovlašćenjima ispuni zahtev i da tako pošalje jasnu poruku da će politička dobit ostvarena udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom biti poništena.

“Bošnjake Sandžaka posebno zabrinjava učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vežbi i kretanje srpskih oružanih snaga i vojne tehnike kroz Sandžak, koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak. Dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko državno rukovodstvo da ostvare genocidne pretnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osećaju nesigurno u Republici Srbiji”, navodi se u dopisu BNV-a.

BNV je dopisom zatražilo od Schmidta da korišćenjem svojih ovlašćenja ispuni zahtev da se poništi politička korist koju su ostvarili udruženim zločinačkim poduhvatom i genocidom učesnici agresije na BiH.

BNV u dopisu navodi da kao aktivan učesnik Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ poziva na poštovanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen cilj.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje