Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čuješ, vidiš, znaš-reaguj: Tuzlanska policija dobila smjernice za postupanje kod porodičnog nasilja

Preuzmite sliku

Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona uručeno je 1.600 primjeraka Smjernica za postupanje policijskih službenika u slučajevima porodičnog nasilja.

Smjernice su pripremili Uprava policije MUPTK-a i Udruženje ”Vive žene”, u okviru Kampanja ”Čuješ, vidiš, znaš – reaguj”. Smjernice su pripremljene na osnovu Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji, za osobe koje vrše nasilje, predviđa šest zaštitnih mjera: udaljenje iz stana ili kuće i zabranu vraćanja u taj prostor, zabranu približavanja žrtvi nasilja, zabranu uznemiravanja i uhođenja osobe izložene nasilju, obavezan psihosocijalni tretman, obavezno liječenje od ovisnosti i privremeno lišenje slobode i zadržavanje.

,,Nama je cilj da se zaštitne mjere koje su predviđene Zakonom izriču, odnosno predlažu što više, ustvari u stopostotnom iznosu. Da policija u skladu sa Zakonom i Smjernicama koje smo napravili zajedno sa Upravom policije koristi te mogućnosti, da bi se na neki način utjecalo na prevenciju nasilja u porodici. Jer, zaštitne mjere u suštini nisu samo restriktivne, nisu samo represivne, one na neki način djeluju na počinitelje nasilja i preventivno.”, kazala je predsjednica Udruženja građana ”Vive žene” Tuzla Jasna Zečević.

Glasnogovornica MUP-a TK-a Amra Kapidžić je navela da kampanja stavlja u fokus policijskog službenika.

  • ,,Policijski službenici su ti koji prvi izlaze na mjesto događaja i želimo ukazati na značaj postupanja policijskog službenika prilikom prijave krivičnog djela nasilja u porodici. Znači, kada je uvedeno u krivično zakonodavstvo krivično djelo nasilja u porodici jasno je rečeno da to više nije privatni nego društveni problem i mi kao društvo svakako da smo dužni da reagujemo i svako u okviru svoje nadležnosti da da maksimum u cilju, prije svega zaštite žrtve nasilja u porodici odnosno procesuiranja počinilaca.”, kazala je Kapidžić.

    Danas je najavljen i dio kampanje nazvan ”Od vrata do vrata” u okviru kojeg će studenti Univerziteta u Tuzli zajedno s policijskim službenicima posjećivati građane, razgovarati s njima o nasilju u porodici, zaštitnim mjerama koje predviđa Zakon, ali ih i podsjetiti na njihovu zakonsku obavezu da prijave sva saznanja o mogućem nasilju u porodici.

    ,,Radit ćemo i ankete, da bismo mogli pratiti da li su ljudi informisani, da li znaju naši građani svoje obaveze i zakonsku regulativu, tako da ćemo imati mogućnost da na kraju projekta, za nekih tri ili četiri mjeseca i te ankete ponovimo i da vidimo da li se i kod građana nešto promijenilo.”, rekla je Zečević.

    Kampanju ”Čuješ, vidiš, znaš – reaguj” u okviru Projekta ”Prevencija i sprečavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona” realizuju Udruženje Vive Žene i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kao dio regionalnog projekta ”Sprovođenje normi, mjenjanje stavova” koji finansira Evropska unija, a provodi organizacija UN Women. (Fena)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje