Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćudić o nemoćima SNSD-a i HDZ-a: Ne želite legitimno predstavljanje jer iz toga crpite moć

Preuzmite sliku

Zastupnica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sabina Ćudić na današnjoj sjednici ovog doma kazala da HDZ ne želi implementaciju “legitimnog predstavljanja” jer iz toga crpi svoju političku moć.

Ona je na početku rekla da je vrijeme da se razmontira politika HDZ-a i SNSD-a u kontekstu Izbornog zakona BiH. Prvo je govorila o tome zašto su ove dvije stranke odbile da se u hitnoj proceduri raspravlja o ovom zakonu. Rekla je da se u tom smislu plasiraju dvije ključne neistine.

Obraćanje Sabine Ćudić u Predstavničkom domu PS BiH

Tvrdi da je prva neistina da zastupnici SNSD ne podržavaju visokog predstavnika.

“Druga neistina je da kolege iz HDZ interesuje cjelovita izmjena Izbornog zakona te da u skladu s tim ne žele razgovarati o izmjenama koje se tiču integriteta izbora”, kazala je Ćudić.

Dodala je da SNSD apsolutno ne interesuje sprječavanje izbornih krađa i postizanje konsenzusa.

“Sprječavanjem da se ovo usvoji u hitnoj proceduri ili donese u ovim parlamentarnim klupama kako licemjerno tvrde da se za to zalažu pa evo nekako se osam godina spotičemo o kamenčiće i ne stižemo do cilja da usvojimo ovaj zakon. Oni zapravo žele da gospodin Schmidt koristi što više svojih ovlasti i da što više nameće zakone u BiH jer u nedostatku bolje političke platforme izigravaju žrtve pa tako nametanjem zakona od Schmidta je ključni izvor političke moći ili nemoći SNSD”, rekla je Ćudić.

Iznijela je svoj stav zašto HDZ ne podržava hitnost postupka obraćajući se direktno Marinku Čavari koji ju je pokušao prekinuti.

“Ne podržavate hitnost postupka zato što ne želite da se u ovoj godini donese ovaj zakon, a ne želite zato što vašim biračima govorite neistinu da vas interesuje izmjena Izbornog zakona i legitimno predstavljanje jer evo male mračne tajne biračima HDZ-a. Preko godinu dana od izbora 2022. godine. Znate li koliko je HDZ sastanaka održao na temu legitimnog predstavljanja i koliko je puta održao koalicioni sastanak na temu legitimnog predstavljanja. Jedna velika nula. Zato nas držite taocima, ne želite da se usvoji. Iz tog segmenta crpite svoju političku moć, a ne želite legitimno predstavljanje i ne želite zakonito brojanje glasova”, rekla je Ćudić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,