Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čudesni svijet DNK: Studenti istraživali biodiverzitet na Modracu i Sniježnici

Preuzmite sliku

22. maj proglašen je kao Međunarodni dan biodiverziteta kao spomen na usvajanje teksta Konvencije o biodiverzitetu. Tim povodom studenti Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Centar za savremena biološka istraživanja organizovali su terenske radionice na jezerima Modrac i Sniježnica.

Tema radionica je Uzorkovanje okolišne DNK iz jezera za valorizaciju specijskog diverziteta primjenom DNK metabarkodiranja. Biološki organizmi oslobađaju svojim prisustvom određenu količinu DNK materijala, koja se naziva okolišna DNK i koja pravilnim uzorkovanjem i kasnijom molekularnom analizom može otkriti prisustvo vrsta u uzorcima.

Uzorci okolišne DNK će biti analizirani, pri čemu će se upotrijebiti dvije genske regije za identifikaciju vrsta, kako bi se ustanovilo da li su hidroakumulacije kolektori DNK materijala i u kojoj mjeri uzorci DNK iz jezera mogu prezentovati ukupan diverzitet slivnog područja, objasnili su studenti.

Biodiverzitet označava raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na planeti. Danas se pretpostavlja da ima oko 80 miliona različitih vrsta, a oko dva miliona ih je poznato savremenoj biološkoj nauci.

 • Biodiverzitet Bosne i Hercegovine

  Bosna i Hercegovina se karakteriše visokim stepenom ekosistemske, specijske i genetičke raznolikosti u odnosu na evropski prosjek. Naučna literatura u Bosni i Hercegovini navodi preko 250 tipova biljnih zajednica, po čemu se BiH nalazi u samom vrhu evropske ljestvice zemalja sa aspekta raznolikosti ekosistema.

  Bosnu i Hercegovinu karakteriše velika raznolikost vrsta riba, vodozemaca, gmizavaca, ptica, sisara, beskičmenjaka, vaskularnih biljaka, mahovina, cijanobakterija, algi, lišajeva i gljiva. Specifičnost geografske pozicije BiH uslovljene klimatskim karakteristikama, reljefom, geološkom podlogom i zemljištem uslovljavaju bogatstvo živog svijeta ovih prostora. (Tuzlanski.ba)

   

   

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,