Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Crna statistika: U FBiH za prvih sedam mjeseci ove godine više umrlih nego rođenih

Preuzmite sliku

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u prvih sedam mjeseci 2014. godine rođeno je 10.495 osoba, a umrlo 10.876 što znači da je u FBiH stopa negativnog prirodnog priraštaja krajem jula iznosila 380, piše bh. novinska agencija Patria.

Ovakvo stanje je posljedica demografskih promjena koje su u BiH naročito bile vidljive tokom agresije na BiH, ali i nakon, kada je veliki broj bh. državljana otišao trbuhom za kruhom na različite strane svijeta. Procjenjuje se da izvan BiH živi oko 1,5 miliona osoba. U posljednjih nekoliko godina prisutan je trend odlaska mladih, obrazovanih ljudi koji ne vide perspektivu u BiH, poznatiji pod nazivom „odljev mozgova“.

Dugoročno gledano, negativan prirodni priraštaj utjecat će na sve tokove društvenog života, a već odavno nam prijeti bijela kuga.

S druge strane, broj sklopljenih brakova u istom periodu ove godine je 5.622, dok je zabilježeno 585 razvoda što je nešto više od 10%. Ukoliko se ovaj trend nastavi smanjenje stope nataliteta bit će sve izraženije.

No, pitanje je kakve uslove za život ima stanovništvo u BiH. Broj zaposlenih u FBiH u mjesecu julu iznosio je  444.506, a nezaposlenih 389.861. I umjesto da političke stranke ponude programe koji će omogućiti masovno zapošljavanje, spriječiti odlazak mladih, potaknuti ih na brak i potomstvo sa određenim naknadama što je praksa u svim razvijenim zemljama svijeta, ovdje se koplja lome oko novih podjela, a BiH se pretvara u zemlju staraca, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,