Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović: Sutra zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu. Treba odustati od politike nadmudrivanja

Preuzmite sliku

Hrvatski predstavnici kroz Hrvatski narodni sabor (HNS), kao i svi naši predstavnici na svim institucijama vlasti do kraja su predani našem euroatlanskom putu i siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak i ispunili uvjete koje je europski tim postavio pred nas do kraja ovog mjeseca, istaknuo je predsjednik HDZ-a i HNS-a BiH Dragan Čović na konferenciji za medije održanoj u srijedu u Mostaru.

“Posjet predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i premijera Nizozemske Marka Ruttea, koji su pravi partneri i predvodnici europskog tima, učinio je puno toga da jasno prepoznamo što su naše obaveze kad je u pitanju EU ambicija, odnosno naša evropska perspektiva. Neću govoriti koji su to zakoni i što ćemo raditi kroz naše sastanke, ali vrlo je jasno da nam je ostalo dvije ili tri sedmice da sve ono što smo preuzeli i jasno definirali možemo provesti,” kazao je Čović.

Istaknuo je kako ne vidi nijednog razloga da se ovi uvjeti koji se trebaju ispuniti dožive kao nepremostivi.

“Drugim riječima, uz našu aktivnost, dogovore i pregovore koje možemo napraviti na potpuno drugačijoj osnovi nego kako to radimo proteklih mjeseci, taj posao možemo završiti do kraja veljače i uvjeren sam da ćemo to i uraditi. Imamo samo dva ili tri tjedna, trebamo to iskoristiti i naša zajednička predanost vrlo je jasna oko toga. Hrvatski predstavnici kroz HNS i sve naše predstavnike na svim nivoima vlasti do kraja su predani našem evroatlantskom putu. Siguran sam da ćemo dati potpuni doprinos i to nije strateška obaveza za jedan trenutak, nego dugoročan cilj koji nema alternative,” kazao je Čović.

Uvjeren je, kako kaže, da će dati puni doprinos kako bi s partnerima u vlasti napravili nužni iskorak do kraja ovog mjeseca.

Mislimo da ovaj posao moramo uraditi s partnerima, mi sami u BiH, isključivo kroz izvršnu i zakonodavnu vlast. Naši partneri moraju odustati od politika nadmudrivanja, politika nedosljednosti i nevjerodostojnosti u svom radu gdje mijenjaju stajališta svaki dan oko onoga što smo precizno dogovorili.

Sutra ćemo imati zajednički sastanak svih partnera u Sarajevu i upravo ću mu na ovaj način pristupit. Sutra se mogu riješiti skoro svi problemi koji stoje ispred nas, a koje je navedeni evropski tim postavio ispred nas,” rekao je Čović. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,