Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović nakon sastanka: “Usaglasili smo dio Izbornog zakona”

Preuzmite sliku

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović nakon sastanka koalicionih partnera u Mostaru kazao je da je sastanak s SNSD-om i SDP-om bio konstruktivan.

Rekao je da je bilo rasprave o 10 zakona, kao što su Zakon o Ustavnom sudu, Izbornom zakonu itd.

“Čini mi se oko Izbornog zakona u jedom dijelu imamo usaglašenost i do 3. 10. bi mogla biti u raspravi u Vijeću ministara. Što se tiče zakona o Ustavnom sudu, ostalo je da se riješi pitanje sjedišta”, rekao je Čović.

Naveo je kako mu, kao domaćinu, ne preostaje ništa drugo nego biti optimističan.

“Kako ćemo na kojem zakonu otići daleko danas i što ćemo u usuglasiti i supotpisati da bi već na idućoj sjednici Vijeća ministara bilo, a što ćemo možda imati kroz dvije-tri sjednice Vijeća ministara. Ja sam siguran da nijedan od ovih zakona koji su iz paketa evropskih zakona, a i puno drugih, onih koji lakše idu neće izaći iz oktobra, da neće doći do parlamenta. Kako će proći u parlamentu i biti raspravljen, kako dopunjen popravcima i amandmanima jer neće nijedan ići kao žurni nego redovino da se na njih može djelovati”, rekao je Čović.

Pričali su i o zakonu o strancima u Ustavnom sudu BiH kazao je da će i on biti u parlamentarnoj proceduri nakon što radna tijela dogovore rješenja.

Sastanku nije prisustvovao ministar vanjskih poslova, Elmedin Konaković, ali je raspravljano o bh. diplomatiji i vanjskim poslovima.

Čović je kazao da je u parlamentarnoj procesudi zakon kojim ‘niko sebe neće predstavljati u svijetu u ime BiH’ prozivajući predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića kojeg Čović naziva ‘drugim bošnjačkim članom’.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,