Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čović: “Bh. Hrvati” čvrsto stoje uz Izrael i podržavaju njegovo pravo na odbranu

Preuzmite sliku

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u četvrtak “potporu bosanskohercegovačkih Hrvata” državi Izrael u obračunu s Hamasom, nakon što je pogledao dio video zapisa o navodnoj brutalnosti ove organizacije i poručio da se nada skoroj uspostavi mira na Bliskom Istoku.

Čović se u toku dana u Mostaru sastao s izraelskom veleposlanicom, a tom je prigodom za nekoliko skupina političara, novinara i javnih osoba prikazano više video zapisa koje su, kako tvrde Izraelci, snimili pripadnici Hamasa prigodom napada 7. oktobra.

Radi se o potresnim scenama prepunim nasilja i brutalnosti prema civilima i vojnicima u Izraelu.

Prema priopćenju, Čović koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora, je u razgovoru s veleposlanicom Peleg iskazao “potporu hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini” koji čvrsto stoji uz Izrael i podržava njegovo pravo u obrani od terorističkih napada.

Čović je “iskazao i suosjećanje i razumijevanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine Hamasa“.

Pri tome je izrazio nadu za što skorijim okončanjem oružanog sukoba i osiguravanjem prijeko potrebnog mira.

U napadu na Izrael 7. oktobra prošle godine pripadnici Hamasa ubili su 1.200 civila i vojnika, prema podacima izraelskih službi koji su mijenjani. Prvi podaci govorili su o 1.400 ubijenih.

Izraelska vojska je u napadima na Pojas Gaze ubila 30.035 ljudi, a 70.457 ranila, prema najnovijim podacima palestinskoga ministarstva zdravstva.

Pentagon je u međuvremenu iznio podatak o “više od 25.000 ubijenih palestinskih žena i djece”.

Danas je Izrael optužen za ubijanje 104 civila u toku dijeljenja humanitarne pomoći Palestincima.

Čović i Peleg su, prema priopćenju, razmijenili i stajališta o situaciju u BiH, napose o evropskome putu zemlje, te su razgovarali i o plinskom povezivanju Hrvatske i BiH putem Južne plinske interkonekcije zbog čega se Čović već našao na meti kritika predstavnika američke administracije.

Predstavnici SAD-a ga optužuju za blokiranje toga projekta, dok pak Čović inzistira da Hrvati iz BiH imaju uticaja na izgradnju i upravljanje Južne plinske interkonekcije kroz uspostavu posebne kompanije u Mostaru nasuprot planova da tim projektom ravna kompanija BH-Gas kojoj zamjeraju “korupcijske afere i činjenicu da u njoj nema zaposlenih Hrvata”.

Predsjednik Čović je taj projekt u razgovoru s veleposlanicom Peleg ocijenio strateški važnim za energetsku neovisnost BiH.

Predstavnica Države Izrael koja BiH pokriva nerezidentno iz Tirane istaknula je potporu predsjedniku Čoviću u “realizaciji poboljšane energetske neovisnosti Bosne i Hercegovine”. (HINA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje