Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić prisustvovao vojnoj vježbi u Glamoču

Preuzmite sliku

Na poziv ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sifeta Podžića i generalpukovnika Senada Mašovića, načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, član Predsjedništva BiH Željko Komšić je prisustvovao posmatranju završetka dvodnevne vojne ‘Bilateralne vježbe’ na LPO Glamoč.

U ‘Bilateralnoj vježbi’ su učestvovali pripadnici Oružanih snaga BiH i Vojske SAD-a, konkretno specijalisti američke vojske za navođenje i kontrolu bliske zračne podrške JTAC (Joint Terminal Attack Controllers).

  • Zadnji dan vojne vježbe je počeo jutranjim brifingom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću u kasarni OS BiH ‘Glamoč’. Tom prilikom je istakunto da će ova vježba omogućiti OS BiH unapređenje partnerske saradnje sa SAD-om i drugim NATO partnerima.

  • Potom se je član PBiH Komšić, zajedno sa visokim zvaničnicima Ambasade SAD u BiH, komandantom NATO snaga, komandantom EUFOR-a, predstavnikom ODC-a i predstavnicima Ministarstva odbrane BiH i ZŠ OS BiH, uputio na osmatračnicu odakle je posmatrao vježbu dviju prijateljskih vojski.

  • Tokom vježbe je bio prikazan dio operativnih sposobnosti OS BiH na terenu sa bliskom zračnom podrškom američkog zrakoplovstva i njihova dva F-16 aviona.

    Vodeći brigu o zaštiti okolišta samoga poligona Glamoč pomenuti avioni su nakon poziva za podršku izvršili lasersko zaključavanje cilja te simulirali uništenje neprijateljskih formacija. Na taj način je izbjegnuto korištenje bojeve municije na ovom poligonu.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje