Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

CIK izglasao odluke: Fadilu Novaliću i Halilu Bajramoviću oduzet mandat u Parlamentu FBiH

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine prihvatila je na hitnoj sjednici odluke o prestanku mandata federalnim zastupnicima Fadilu Novaliću i Halilu Bajramoviću.

Razlog je što su protiv Novalića i Bajramovića izrečene sudske presude, odnosno Centralnoj izbornoj komisiji dostavljene, na njen upit, potvrde o pravosnažnosti.

Mandat Novaliću prestaje s datumom pravosnažnosti presude, 26. januarom 2024., a Haliloviću od 8. novembra 2023., također shodno pravosnažnosti sudske odluke, konstatirao je na sjednici CIK-a Željko Bakalar koji je vodio ovo zasjedanje u odsustvu predsjednice Irene Hadžiabdić.

“Zamjenski mandati u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta bit će dodijeljeni nakon što ove odluke postanu pravomoćne,” rekao je također Bakalar.

Fadil Novalić, zastupnik Stranke demokratske akcije i prethodni premijer Federacije BiH, osuđen je na četiri godine zatvora u predmetu poznatom u javnosti po kolokvijalnom nazivu “afera respiratori”, dok je Bajramović, zastupnik Naroda i Pravde, osuđen na tri godine zbog obmana pri davanju kredita. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje