Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

CIK BiH predstavio najsavremeniju opremu na biračkim mjestima: U planu modernizacija izbornog sistema

Preuzmite sliku

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u saradnji sa Udruženjem izbornih zvaničnika u BiH organizuje program Dani otvorenih vrata “Promocija novih tehnologija u izbornom procesu”, koji je počeo u ponedjeljak i trajaće do 13. oktobra, prenosi Anadolu.

Događaj je prilika da učenici/studenti s biračkim pravom, izabrani i imenovani članovi organa vlasti, predstavnici političkih stranaka, novinari i drugi zainteresirani pojedinci i zainteresirane organizacije u terminu od 14 do 15.30 sati razgovaraju s predstavnicima Centralne izborne komisije BiH o izbornom sistemu i izbornom zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, te dobiju praktičnu prezentaciju najsavremenije opreme koja se koristi na biračkim mjestima, a odnosi se na automatsku identifikaciju birača, proces glasanja i skeniranja glasačkih listića, kao i brz transfer rezultata sa biračkog mjesta do glavnog centra za brojanje.

“Naš plan za budućnost je intenzivirati inicijativu za korištenje digitalnih tehnologija u svim segmentima izbornog procesa, kako bismo pokušali da sustignemo i pratimo svjetske trendove, te modernizirali izborni sistem u BiH. Ovo, naglašavam, jer mi možemo samo uticati na podizanje svijesti, ali nismo donosioci odluka. Ključnu odluku mora da donese Parlamentarna skupština BiH i da taj zadatak prenese CIK-u BiH u kom smislu da se ide”, izjavio je predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović.

 • Pored uvida u savremenu tehnološku opremu, posjetioci imaju priliku i da postave pitanja predstavnicima CIK-a BiH i o drugim aktualnim dešavanjima u vezi s izbornim procesom u BiH.

  Tokom prezentacije, CIK BiH je prikazao jedno biračko mjesto i na koji način se nove tehnologije mogu primijeniti tokom rada biračkog odbora.

  Tokom današnje prezentacije predstavljen je uređaj za identifikaciju birača putem otiska prsta, koji je dizajniran da pomogne izbornim komisijama da optimiziraju svoje procese upravljanja glasačima i da olakša proces članovima biračkih odbora.

  Drugi predstavljeni uređaj skenira i broji glasačke listiće, što minimizira mogućnosti ljudske greške i skraćuje vrijeme brojanja glasova sa dana na samo sate.

  “Ovaj uređaj daje informaciju biraču da je nevažeći glasački listi i da , ukoliko je nevažeći da može ponovo uzeti drugi listić i ponovio glasanje kako bi se smanjio broj nevažećih glasačkih listića”, rekao je Ermin Kos, šef Sektora za izbore.

  Dodao je da nakon što se zatvore biračka mjesta, automatski se vrši transfer rezultata sa biračkog mjesta, ukoliko je uspostavljena online veza, ukoliko nije, uređaj se prenosi do opštinske izborne komisije odakle se vrši transfer rezultata.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje