Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ćetenija je na listi nematerijalnog kulturnog naslijeđa BiH

Preuzmite sliku

I ove su godine povratnici u Tarevce kod Modriče jubilarni 20. put organizirali natjecanje u spravljanju najbolje ćetenije, najmasovnije ove vrste u našoj zemlji.

Odazvalo se 40 ekipa iz cijele Bosne i Hercegovine. Bila je ovo prilika da se i zvanično promovira uvrštavanje ovog bosanskog slatkiša na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine.

Ove godine u spravljanju ćetenije se natjecalo 40 ekipa iz Bijeljine, Modriče, Odžaka, Gradačca, Orašja, Brčkog i drugih gradova. Riječ je o tradicionalnom slatkišu od šećera za čije spravljanje je, osim niske temperature, potrebna i velika umješnost kuhara da karamel od ukuhanog šećera, uz pomoć brašna, pretvori u tanke niti poput vlasi kose.

Uprkos kiši, dobrog raspoloženja nije nedostajalo, a sve je upotpunila vijest koja je obradovala sve koji su protekle dvije decenije ćeteniju otimali od zaborava. Naime, ovaj tradicionalni slaktiš uvršten je na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa naše zemlje.

“Ćetenija ima i svoj socijalni aspekt. Oko ćetenije su se nekad okupljali momci i djevojke na sijelima, a sada se okupljaju sve generacije”, ističe Mustafa Mustajbegović, predsjednik UG 4T Tarevci, Modriča.

„Bosna i Hercegovina je 2009. potpisala Konvenciju o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa i u tom periodu je RS na svoju listu stavila 26 elemenata. Od tih 26 elemenata tri su upisana na UNESCO-ovu listu i na to smo veoma ponosni“, dodaje Vladimir Đukanović, koordinator u Odjelu za nematerijalno kulturno naslijeđe u Muzeju RS-a.

Ovo znači mnogo za promociju kulture i turizma Modriče, RS i cijele Bosne i Hercegovine.

„Ono što raduje jeste da su oni ovim i Modriču pozicionirali i da smo u kompletnom pejzažu kulturne različitosti u Bosni i Hercegovini dodali jedan mali šraf i mi iz Modriče“, kaže Jovica Radulović, načelnik Opštine Modriča (SDS).

„Oni su ta Bosna i Hercegovina kojoj svi težimo, a to je država po mjeri svih njenih građana, uvaženi među sobom i poštovani“, poručio je potpredsjednik RS-a Ćamil Duraković.

Već se radi na tome da se ćetenija nominira za upis na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa naše zemlje. (FTV)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje