Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čerkez: Moramo prekinuti lanac infekcije, sav teret je pao na zdravstveni sistem koji je na izmaku snaga

Preuzmite sliku

Pomoćnik ministra za za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez povodom aktuelne epidemiološke situacije na današnjoj press konferenciji je kazao kako je sav teret pandemije spao na zdravstveni sistem.

‘Pozivam sve građane Federacije BiH da ostanu u kućama narednih 20-tak dana ukoliko je to moguće, to je jedini način da spasimo i živote i privredu. Možemo konstatovati da je situacija veoma ozbiljna, a niko ništa ne radi. Policija dopušta sva moguća kršenja. Necivilizirano ponašanje imamo kada su u pitanju politički skupovi, izgleda da su pojedincima izbori važniji od života ljudi. Također, svjedoci smo jedne apsolutne pasivnosti kada su u pitanju kantoni. Mislim da smo jedna od rijetkih zemalja gdje je sve spalo na zdravstveni sektor, najvećim dijelom. Na sastanku sa premijerem bilo je toliko puno obećanja od čega je jako malo ispunjeno, – kazao je Čerkez i dodao kako nije moguće za zdravstvo i jedan dio stanovništva koji poštuje mejre zaustavi korona virus.

‘Moramo prekinuti lanac infekcije i moramo poštovati mjere koje su na snazi. Imamo situaciju gdje službenici MUP-a znaju da se održava skup suprotno epidemiološkim mjerama ali ne ne prekidaju. Mi sami nećemo uvesti lockdown dok se ne napravi dogovor u sa Vladom FBiH i sa svima ostalima sa kojima bi zajedno trebalo da podnesemo taj teret. U ovom trenutku kako bi onemogućili noćne derneke donijeli smo mjeru ograničavanja kretanja od 23 sata od 05 sati’ – saopćio je Čerkez.

Zbog skupova Krizni štab je donio novi naredbu po kojoj će biti dozvoljeno okupljanje maksimalno 30 osoba kako na otvorenom tako i zatvorenom prostoru provođenje svih higijensko-epidemioloških mjera.

“Uposlenici u zdravstvu su na izmaku snage. Već dva puta smo odbijeni da se proglasi stanje prirodne nesreće. Zdravstvenim radnicima veliko poštovanje i zahvalnost. Napadi su sa svih strana i samo se analizira zdravstveni sektor. Mi nemamo sistem kao Španija, Belgija i Italija, primjerice mi na 2,5 miliona stanovnika koje imamo uz sve druge probleme brojimo 186 anesteziologa, 51 infektologa i 97 pneumoftiziologa. To ukupno čini 334 zdravstvena radnika koja u bolnici treba da rješavaju COVID pitanje. Sad samo zamislite sa trenutnim brojkama koje su u porastu hoćemo li moći odgovoriti zadatku za 15 dana. Da li je baš sve potrebno da se reguliše naredbama. Jednostano u ovom trenutku svima mora biti jasno da treća dob ne treba da izlazi ukoliko zaista nema potrebe. Također i roditelji da kažu svojoj djeci da ne izlaze ukoliko nema potrebe. Evidentno je da najviše smrtnih slučajeva imamo kod osoba treće životne dobi, jer treba da ih pobijemo neodgovornim ponašanjem” – navodi Čerkez.

Na današnjoj press konferenciji je istaknuto kako je sa KCUS-u sa posla odsutna 801 osoba dok u UKC-u Tuzla na COIV-19 pozitivno 56 uposlenika, sedam radnika se nalazi u izolaciji dok se 141 uposlenik nalazi na bolovanju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje