Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavalić: Odbor traži da izvještaje o poslovanju javnih preduzeća razmatra Parlament

Preuzmite sliku

Odbor Predstavničkog doma Parlamenta FBiH za ekonomsku i finansijsku politiku traži da izvještaji o poslovanju javnih preduzeća na nivou Federacije BiH ubuduće budu razmatrani u okviru Parlamenta.

To dosad nije bio slučaj i uzrokovalo je nizak stepen transparentnosti te određene probleme u smislu izvještavanja najvišeg zakonodavnog tijela FBiH o radu javnih preduzeća, izjavio je na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Odbora predsjednik tog tijela Admir Čavalić najavljujući da će navedeni stav odnosno zaključak Odbora biti razmatran na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Odbora bila je i lnicijativa za uvođenje/ugradnju 13. neoporezive plate u prijedloge zakona o porezu na dohodak i o doprinosima u FBiH. Tu inicijativu je pokrenula zastupnica Amra Junuzović – Kaljić, a Čavalić prenosi stav s današnje sjednice Odbora da bi Vlada FBiH trebalo da dostavi u Parlament sveobuhvatan paket fiskalnih zakona, a parlamentarci da u okviru tog paketa razmotre navedenu inicijativu, kao i druge incijative Amre Junuzović – Kaljić od kojih se jedna odnosi  na ‘rješavanje nepravde u vezi s naplatom doprinosa za zdravstveno osiguranje na uplate iz inostranstva’.

Govoreći dalje o današnjim zaključcima Odbora, Čavalić navodi da su članovi, nakon što su razmotrili dopis predstavnika malih dioničara Elektroprivrede BiH, saglasni da zajedno sa parlamentarnim Odborom za energetiku treba organizirati tematsku sjednicu u Parlamentu o funkcionisanju Elektroprivrede odnosno o energetskoj stabilnosti Federacije Bosne i Hercegovine.

Odbor smatra da je Nacrt zakona o likvidacionom postupku, kandidiran inače kao jedan od tačaka dnevnog reda sutrašnje sjednice Predstavničkog doma, vrlo bitan zakon iako je tek u nacrtu jer ‘dosta kompanija u FBiH nažalost postoji samo na papiru’.

Potrebno je unaprijediti proces likvidacionog postupka kako bi bio ‘pročišćen’ značajan dio privrede i eventualno unaprijeđena opšta likvidnost, rekao je Čavalić, prenoseći novinarima zaključke s današnje sjednice Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje