Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čavalić o setu fiskalnih zakona: Stranke iz vlasti su ponizne pred HDZ-om koji je protiv podizanja plaća radnicima

Preuzmite sliku

Zastupnik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić oglasio se na Twitteru nakon što je na jučerašnjoj sjednici ovog doma odbijen njegov prijedlog da se razmatra Prijedlog zakona o doprinosima.

Iz Vlade FBiH su jučer saopćili kako će u najkraćem roku uputiti set fiskalnih zakona u proceduru. No, taj rok nije preciziran.

Čavalić navodi da su u januaru ove godine uputili u parlamentarnu proceduru Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak.

“Riječ je prijedlozima kojim bi se omogućilo dizanje neto plate do 400 KM uz plaćanje 11% za PIO, ali samo dok se ne usvoje reformske izmjene ova dva zakona (poput spuštanja zbirne stope doprinosa na 31,5, 30 ili čak 25%). Zbog toga su se u javnosti okarakterisali kao “temporalni zakoni”. Nekoliko je bitnih stvari koje smo nastojali postići ovim izmjenama:

(1) Prije svega ubrzati donošenje reformskih zakona. Stvoriti pritisak na Vladu (gospodina Novalića, sada Nikšića).

(2) Omogućiti 400 KM veću platu radnicima jer očekujemo usporavanje ekonomske aktivnosti i značajniji trend odlaska radnika.

(3) Smanjiti isplate “u kovertama”, te “upecati” poslodavce da dočekaju reformske izmjene sa višim platama za radnike.

Poslodavac bi tokom ove godine imao inicijativu da podigne platu radniku – npr. sa 1.000 KM na 1.400 KM neto (uz uplate PIO, bez zdravstva i osiguranja od nezaposlenosti jer je benefit za radnika isti). Zašto bi to uradio? Koja je garancija? Garancija tržišta i principa bihevioralne ekonomije – jednostavni pritisak jer ko god prati stanje u privatnom sektoru zna da smo došli do tačke kada se plata može podići samo na dva načina – kroz rast produktivnosti ili smanjivanjem tereta nameta, piše Patria.

Sa 1.400 KM radnik bi dočekao reformske zakone početkom naredne godine kada bi spustili zbirnu stopu doprinosa na oko 30%. Na taj način bi se postiglo nešto približno “neutralnom fiskalnom efektu” iz ove vremenske pozicije. Također, Vlada FBiH ne bi morala ići u populističke avanture tipa dizanja poreza na dohodak na 13% (progresivno u zemlji gdje je prosječna plata oko 600 eura).

Ovo nije politički populizam, već konkretna stvar/pritisak. Zašto nije? Pa predložili smo to dok smo bili dio Osmorke. Svi politički subjekti osim HDZ-a su podržali navedeno na brojnim sjednicama tadašnje većine. Sada nismo dio Osmorke, ali ostajemo pri navedenom. Ništa se nije promijenilo iz naše pozicije, niti iz pozicije ovih zakonskih rješenja izuzev što smo dodali i amandmane na sjednici kako bi ih učinili aktuelnijim. Međutim, neki politički subjekti koji su bili za ta rješenja u januaru, sada glasaju protiv. Ne zbog toga što rješenja nisu dobra, već zbog toga što sebe moraju ubijediti da je tako jer je HDZ protiv navedenih. Iskreno ne vidim potrebu za navedenim. Nisam tako politički odgojen, niti razumijem koncept političke poniznosti. Neka HDZ koji ispada principijelan (u protivljenju) navede zašto je protiv toga, a ostali iz većine nemaju potrebu reagovati ako su već prije par mjeseci to podržavali.

Na kraju, objašnjenje Vlade FBiH je veoma skromno: “S obzirom da će Vlada FBiH, u najkraćem roku, uputiti u parlamentarnu proceduru set fiskalnih zakona, koji se tiču rasterećenja privrede.”

Kada tačno? Da li u ovoj godini? Ako ne, onda rješenja počinju djelovati 2025-te. Koji set fiskalnih zakona? Onaj koji ima “neutralan fiskalni efekat”? Ili onaj koji opterećuje ugovore o djelu i freelancere? Onaj sa 31,5%, 30% ili 27% doprinosa? Jel možemo dobiti uvid kao javnost i parlamentarci barem mjesec dana ranije?

Politički navijači, spavači, galamdžije, oni koji ne razumiju materiju me ne zanimaju. Budu i prođu. Naše je da radimo. Još jednom pozivam Vladu FBiH da pristupi ozbiljno i ponudi nam rješenja ili barem do tada prihvati postojeća. Ako budu dobra, podržavamo, ako su loša, kritikujemo. Ali kako god valja nešto mijenjati jer ekonomija ne trpi javašluk”, naveo je Čavalić.

Dodao je kako su ova rješenja podržali predstavnici poslodavaca, sindikata.

“Naravno, protiv ovoga su očekivano pojedini sindikati koji samo brane prava onih u javnom sektoru”, napominje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje