Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Busch: Kao država vjerske raznolikosti BiH mora regulisati, štititi i promovirati slobodu vjere

Preuzmite sliku

„Pravo na slobodu vjere ili uvjerenja: savremeni izazovi i perspektive“ tema je konferencije koja se danas održava u Sarajevu, a na kojoj stručnjaci razgovaraju o zakonskom okviru i praksi, te iskustvima u drugim državama kada je riječ o pravu na slobodu vjere ili uvjerenja kao individualnog prava.

Dekanesa Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, koji organizira konferenciju uz podršku misije OSCE-a u BiH, Zinka Grebo, smatra da je tema današnje konferencije izuzetno aktuelna imajući u vidu da je pravo na slobodu vjere ili uvjerenja temeljno ljudsko pravo.

– Ali, bez obzira što je pravo na slobodu vjere ili uvjerenja  temeljno ljudsko pravo, to izaziva stalni prijepor među ljudima, generalno u društvenim odnosima bez obzira što sve vjere i vjerovanja imaju isto ishodište – kazala je, te dodala da je zadaća i akademske zajednice da o tome diskutira.

Zamjenik šefa Misije OSCE-a u BiH Thomas Busch kaže da kao država raznolikosti, Bosna i Hercegovina mora regulisati vjerske raznolikosti, omogućiti, štititi i promovirati slobodu religije ili uvjerenja, inkluzivno i bez diskriminacije, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim primjerima iz prakse.

 • – Naš rad temeljimo na vrijednostima OSCE-a, obavezama i principima koji pozivaju države članice na promoviranje transparentnog religijskog dijaloga i sprečavanje i osudu netolerancije, nasilja i diskriminacije na osnovu vjeroispovjesti – naglasio je Bush.

  Ljudska prava svih, smatra, moraju biti u samom središtu našeg cjelokupnog rada i naša misija je snažno opredijeljena da insistira upravo na tome.

  – Pozivamo građane da aktivno odgovore na probleme u oblasti ostvarenja  ljudskih prava i time učestvuju u izgradnji ravnopravnije BiH bez diskriminacije – poručio je Busch.

  Bivši izaslanik UN-a za slobodu vjere ili uvjerenja i zamjenik direktora Centra za ljudska prava na Univerzitetu u Essexu Ahmed Shaheed prilično je dobro upoznat sa aktualnom situacijom u BiH.

  Zakonski okvir je prilično dobar u BiH, ali on smatra da do određenih problema dolazi kada se zakoni ne implementiraju, što je slučaj ne samo u BiH nego i u drugim državama. Stoga, kaže on, pitanje za ovu konferenciju je šta možemo učiniti da dodatno poboljšamo stanje.

  Cilj konferencije je okupljanje članova pravosudne zajednice, predstavnika državnih ministarstava i Institucije ombudsmana za ljudska prava u BiH, akademske zajednice, nevladinih organizacija  i drugih, kako bi razgovarali o zakonskim okvirima, ali i iskustvima u drugim državama o pravu na slobodu vjere ili uvjerenja kao individualnog prava. (FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,