Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Burno u Parlamentu BiH: “Ako mi još jednom zaprijetite tim prstom, po tom prstu ćete i dobiti”

Preuzmite sliku

Među brojnim zastupnicima koji su se sa negativnim stavom javili tokom rasprave o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, a što je bio prijedlog Demokratske fronte (DF) su i zastupnice Sabina Ćudić (Naša stranka) i Mia Karamehić – Abazović (Narod i pravda).

Rasprava vezana za negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o izmjenama Krivičnog zakona BiH o kažnjavanju narušavanja suvereniteta, a koje je predložila Demokratska fronta proizvela je uzavrelu raspravu.

U nizu zastupnika koji su imali komentar učestvovale su i zastupnice Ćudić i Karamehić-Abazović, da bi na njihove komentare reagovao jedan od DF-ovih zastupnika u ovom domu Zlatan Begić, rekavši kako bi mu po ovom pitanju “Ćudić mogla biti tek asistentica, i optuživši kolegice da zvuče kao da su imale ‘brifing sa Miloradom Dodikom’.”

Begić je Karamehić-Abazović je uputio da o tajnom prenošenju suvereniteta “pita svog stranačkog šefa Konakovića”.

“One su na ružan i populistički način pokušali okrenuti priču. Ovdje se radi o stalnim napadima da se ova država očuva i izvede na evropski put vladavine prava. Kao da je dio pozicije (Naša stranka i NiP) bio na brifingu kod Milorada Dodika, ni on ne bi bolje ovo uradio, čestitam vam, samo znajte da ostaju tonski i video zapisi, jednog dana ćete se stiditi ovoga što ste ovdje rekli, a znajte da ovo gledaju i vaši studenti”, rekao je Begić, aplaudirajući im.

Dodao je kako je PS BiH dom za više glumaca i glumica nego Narodno pozorište u Sarajevu.

“Ali jako loših glumaca. Da su malo ozbiljniji – ovo bi mogao biti i horor. Ovako je samo tragikomedija”, nastavio je Begić.

Sabina Ćudić je nastavila diskusiju.

“Uvijek je znak intelektualne, pa onda i ljudske i političke impotencije kada se neko siledžijski obračunava sa kolegicama. Kolege godinama ne intervenišu. Da mi još jednom zaprijetite i počnete mahati prstom prema meni i ostalim kolegicama, po tom prstu ćete i dobiti. Za razliku od vašeg stranačkog predsjednika – kada to kažem, tako će i biti”, odgovorila je odmah Ćudić.

Karamehić je Begića uputila da pročita Poslovnik doma, gdje po “kodeksu nema pravo na mizogene, šovinističke, populističke, prizemne i primitivne uvrede kolega”. Najavila je prijavu njegovog kršenja.

Begić je predsjedavajućeg doma Denisa Zvizdića zamolio “da ga odbrani od kolegica”.

“Ja sam ovdje napadnut po spolnoj osnovi i iznesene su neistine”, naveo je.

Zvizdić je, pak, dodao kako je Begić kolegicama rekao da “lupaju gluposti”, potvrđujući da je prekršio kodeks. Po ovoj tački mu je oduzeo mogućnost nastavka rasprave. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje