Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Burne reakcije na poziv Izetbegovića o slanju NATO trupa

Preuzmite sliku

“Kakav NATO, kakav Bakir”, tek je jedna od reakcija iz Republike Srpske na jučerašnji poziv čelnika SDA Bakira Izetbegovića o slanju dodatnih postrojbi NATO-a.

Sankcije prema Dodiku i njegovim suradnicima su i dalje jedna od mogućnosti, dok je za Dodika to izraz nemoći. U međuvremenu, visoki predsrtavnik u BiH za inozmenme medije tvrdi kako je dobro da u BiH budu stacionirane snage NATO-a i EUFOR-a. Promocija višemilionskih projekata na Jahorini i prilika za stavove Dodika o jučerašnjim pozivima Izetbegovića za slanje trupa u Brčko.

Stav vrlo jasan: lider SDA je u svoju glavu svašta uvalio, on upravlja Ustavnim sudom, sudovima, a sada je vrhunac da upravlja i NATO-om, smatra Dodik. Dodaje i za angažovanje natoa potrebna je saglasnost Predsjedništva, a njegova nikada neće uslijediti. Kakav Bakir, kakav NATO, kakvo Brčko – stav je premijera RS.

“Taj Bakir je zaista u svoju glavu uvalio svašta , on upravlja ustavnim sudom, upravlja sada je ovo vrhunac da upravlja i NATO-om. Najbolju mjeru, da ne bude da je to naše prepucavanje je rekao komandant EUFOR-a koji je rekao da je bezbjednosna situacija dobra i da nema potrebe za slanjem novih trupa”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

“Bakir bi trebao prihvatiti Bosnu i Hercegovinu onakvu kakvu je ima, a to je država dva entiteta tri konstitutivna naroda, na dejtonskom Ustavu i samo takva Bakira može opstati, ako misliš da se odrekneš Srba i Hrvata ne možeš sačuvati BiH“, poručio je Radovan Višković, premijer RS.

No, “Bakirov poziv”, njegov stranački kolega i potpredsjednik RS Ramiz Salkić vidi kao sasvim logičan i opravdan. Dodaje da predstavnici bosanskih Srba, koji dominantno obnašaju vlast u bh. entitetu RS, nikada nisu htjeli stvoriti jasnu perspektivu i uključiti Bošnjake u organe upravljanja i rukovođenja, od entiteta do lokalnih zajednica.

“Jasna je odgovornost domaćih i međunarodnih bezbjedonosnih organizacija da obezbijede sigurno okruženje za povratnike, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, ali i sve druge građane u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ramiz Salkić.

Stav o unutrašnjim pitanjima u BiH dolazi s istoka.

“Zašto neki u BiH misle da će, ako unište Srpsku, time sačuvati BiH”, pita ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Poštujte Republiku Srpsku, mi samo to tražimo. Jedino Srbija ne zvecka oružjem i ne prijeti nikome. Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i suverenitet, za razliku od nekih predstavnika BiH koji ne poštuju teritorijalni integritet Srbije“, kazao je Aleksandar Vulin.

“RS gradimo za nove mlade generacije” poručio je danas član Predsjedništva BiH Milorad Dodik prilikom otvaranja nove gondole na Jahorini.

Također je kazao da je vrijeme da polahko, ali sigurno odlaze obavljati neke nove poslove trenutni političari, ali da na novim mladim snagama ostaje ono što su oni izgradili. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje