Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Broj onih koji imaju prebivalište u RS-u, a rade u Federaciji BiH uskoro bi mogao biti još i veći

Preuzmite sliku

Broj onih koji imaju prebivalište u RS-u, a rade u Federaciji BiH uskoro bi mogao biti još i veći jer je nakon odluke o minimalnoj plati velik broj firmi iz RS-a najavio preseljenje poslovanja u Federaciju BiH.

Nemogućnost pronalaska adekvatnog posla u svojoj sredini ne mora nužno značiti odlazak preko granice, barem ne one državne. U nekim slučajevima, barem kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, za pronalazak posla dovoljno je preći onu entitetsku.

Više radnih mjesta u FBiH

Prema podacima Porezne uprave Federacije BiH, tokom prošle godine bilo je 8387 zaposlenih s područja Republike Srpske, dok je s područja Distrikta Brčko na posao u Federaciju BiH dolazilo 888 radnika. Godinu prije, prema službenim podacima, u Federaciju BiH na posao je dolazilo 8106 osoba koje imaju prebivalište u Republici Srpskoj. Navedeni podaci pokazuju kako u Federaciji BiH ukupno radi 1,5 posto radnika koji adresu prebivališta imaju u Republici Srpskoj. Prema službenoj evidenciji, ukupan broj osoba registrovanih u jedinstvenom sistemu Porezne uprave Republike Srpske za registraciju, kontrolu i naplatu doprinosa, koji rade u Republici Srpskoj, a imaju boravište u Federaciji Bosne i Hercegovine, na početku 2023. godine iznosio je 4299. Dakle, prema ovim brojkama, u Federaciji BiH radnika iz Republike Srpske ima gotovo dvostruko više nego radnika iz Federacije BiH koji su zaposleni u RS-u, piše večernji.ba.

Ovakvi podaci ne čude jer je, prema ranije objavljenim službenim podacima, privreda Federacije Bosne i Hercegovine dvostruko jača od privrede Republike Srpske. Naime, ti isti podaci govore kako su, naprimjer, poslodavci u Federaciji u 2022. godini imali prihod od 67,9 milijardi maraka, a preduzeća u Republici Srpskoj 29,4 milijarde. Kada je u pitanju profit, firme u Federaciji su ostvarile dobit od 4,8 milijardi maraka, a privreda RS-a 2,7 milijardi KM. Navedeno pokazuje kako Federacija BiH nudi veći broj radnih mjesta, što potvrđuju i stalni vapaji domaćih poslodavaca, koji više gotovo da ne mogu pronaći adekvatnu radnu snagu na domaćem tržištu. Broj onih koji imaju prebivalište u RS-u, a rade u Federaciji BiH uskoro bi mogao biti još i veći.

Smanjenje narudžbi

Naime, nakon posljednje odluke o visini minimalne plate, koja u ovom bh. entitetu od Nove godine iznosi 900 konvertibilnih maraka, Unija poslodavaca Republike Srpske i Privredna komora RS-a najavile su prebacivanje firmi na prostor Federacije BiH.

– Udruženje poslodavaca i Komora ukazuju da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, a vanjskotrgovinski partneri ne prihvataju bilo kakvu opciju povećanja cijena i mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okružju zbog pogoršanja uvjeta poslovanja: najniža plata – Republika Srpska 460 eura, FBiH 316 eura, Srbija 404 eura i Crna Gora 450 eura (oporeziva s 15 posto) – navodi se u njihovom saopštenju.

Dodali su da, “ako ne dođe do suspenzije odluke o najnižoj plati, Republika Srpska će se suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem firmi, preseljenjem sjedišta i djelatnosti u FBiH i drugim negativnim učincima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost Republike Srpske. – U ovoj situaciji tko god bude mogao prebaciti se samo preko papira kako bi plaćao minimalac 619 maraka, umjesto 900, on će to učiniti. Republika Srpska će zbog toga izgubiti između pet i deset hiljada radnih mjesta – zaključio je ekonomist Zoran Pavlović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje