Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bradara: Proces imenovanja sudije Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Preuzmite sliku

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), poslani su dopisi ispred poslaničkih klubova Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH u Federalnom parlamentu sa ciljem da rukovodstvo Federacije BiH na neki način zaustavi potvrđivanje imenovanja sudije Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma.

To je za Fenu potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara navodeći da je Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma utvrdila prijedlog da Marin Vukoja bude imenovan za sudiju Ustavnog suda BiH.

“Zbog toga očekujem da na današnjoj sjednici u okviru tačke “izbori i imenovanja“ Predstavnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za sudiju bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi”, kazala je Bradara.

U osvrtu na upućeni zahtjev poslanika opozicije da se spriječi ovo imenovanje istakla je da je “cijeli proces politiziran i licemjeran“.

“Smatram da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako pratim politička događanja u Bosni i Hercegovini. Uskoro ćemo popunjavati još mjesta u Ustavnom sudu BiH, ali i provoditi brojna druga imenovanja. Hoće li nam opet trebati dvije godine?”, poručila je Bradara.

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanje na posljednjoj sjednici utvrdila je i to da je čitava procedura oko izbora sudije Ustavnog suda BiH provedena u skladu sa „Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH”.

“Na koncu na dnevnom redu današnje sjednice su i druga važna imenovanja, poput izbora zajedničkog povjerenstva za izbor generalnog revizora, Neovisnog policijskog odbora, odbora za reviziju pa i imenovanje novog predsjedatelja Predstavničkog doma”, dodala je Bradara, koja je danas prisustvovala sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

U ranijem toku ove sjednice nije usvojen prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende da se sa dnevnog reda pod posljednjom tačkom „izbori imenovanja“ skine tačka izglasavanje o imenovanju sudije Ustavnog suda BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje