Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Braća Franjo i Tadija po prirodnu vijagru putovali 170 kilometara

Preuzmite sliku

Braća Franjo i Tadija Šamija iz Viteza vrcaju med čak u Glamoču, udaljenom od Viteza blizu 170 kilometara.

Oni se bave proizvodnjom meda već 40 godina a najbolje livade i šume bez zagađivača otkrili su u Glamoču, općini koja se prostire na preko 1000 kvadratnih kilometara površine. Iz tridesetak košnica braća su izvrcala oko pola tone meda što je po sadašnjim cijenama oko 12.500 KM.

“Kad smo ih tek dovezli u Glamoč, bilo je dobro. Jedno vrijeme je unos bio odličan. Poslije kako je došla suša, nije bilo kiše, malo je stagnirao unos. Međutim, pošto su isprva donosile prilično dobro, mi smo zadovoljni. Pravi med nikad nije problem prodat, to je kvaliteta koja se uvijek traži”, kaže Tadija.

Govorili su i o provjeravanju kvalitete meda te kažu da to svakom kupcu objasne. Pojašnjavaju da je potrebno uzeti kašikom iz kante med dok je u tečnom stanju i razvući ga, te da se nit koja se stvori ne smije prekidati i to je dokaz dobrog meda. Drugi dokaz je da se med kristalizirao, ali po cijeloj površini.

Mjesečno samo od pčela imaju 1000 KM. Pored meda Franjo i Tadija proizvode voće i povrće, meso i drugo tako da se mogu pohvaliti uzornom porodičnom privredom.

Kažu da se od stočarstva mora živjeti, ali da se mora mnogo raditi.

“Ujuro ustaneš malo ranije, cijeli dan radiš, malo odmoriš i na kraju spavanje”, kaže Tadija.

Sa mještanima sela gdje imaju stacioniran pčelinjak imaju vrlo dobre odnose pa je izlet u Glamoč po prirodnu vijagru kako zovu med iz ovoga mjesta pravo zadovoljstvo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,