Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bošnjački đaci iz Liplja privremeno se vratili u školske klupe

Preuzmite sliku

Sedmero učenika bošnjačke nacionalnosti područne Osnovne škole “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika, na istoku Bosne i Hercegovine, privremeno su se vratili u školske klupe u srijedu (8. septembar) nakon bojkota nastave jer im u matičnim knjigama, prema zahtjevima roditelja, nije upisan bosanski jezik.

Odluku o pohađanju nastave donijeli su roditelji učenika nakon sastanka sa predstavnicima misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Prethodni dan Ministarstvo prosvjete bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) donijelo je odluku u kojoj se navodi kako je učenicima Područnog odjeljenja Liplje Osnovne škole “Sveti Sava”, kao i svim drugim učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj, “omogućeno izučavanje maternjeg jezika prema nekom od nastavnih planova i programa koji se primjenjuju u Federaciji BiH”.

Predstavnici roditelja zakazali su sastanak sa upravom škole i predstavnicima Ministarstva prosvjete RS 15. septembra na kojem će se raspravljati o upisu u matične knjige učenika bosanskog jezika, kao i higijenskim uslovima u ovoj školi, navodi se u saopštenju koje je dostavio predstavnik roditelja Husein Sačević.

Od početka školske godine, sedmero učenika bošnjačke nacionalnosti ne pohađaju nastavu, jer im u matičnim knjigama nije upisan bosanski jezik.

Umjesto bosanskog jezika i književnosti, u matičnim knjigama ovih učenika upisano je predmet “jezik bošnjačkog naroda”.

Iz Ministarstva prosvjete RS-a su naveli da je u Ustavu RS-a utvrđeno da su službeni jezici RS-a jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik bošnjačkog naroda, te da su škole dužne da se pridržavaju važećih propisa.

Ustavni sud BiH 26. maja 2016. godine zaključio je da Bošnjaci mogu svoj jezik nazvati kako hoće, jer je neutralna odredba u Ustavu RS-a u kojem stoji da se u RS-u koriste jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

Prema odluci Ustavnog suda BiH, svako suprotno postupanje u praksi vodilo bi kršenju Ustava BiH, ali i Ustava RS-a.

Sud je između ostalog, konstatovao da Ustav BiH nigdje ne propisuje da se nazivi jezika kojim govore konstitutivni narodi, moraju povezati s nazivima konstitutivnih naroda.

Ustav BiH daje pravo konstitutivnim narodima i ostalima da jezik kojim govore nazovu kako žele.

Učenici i roditelji iz Liplja su u aprilu 2018. godine štrajkovali glađu ispred Gradske uprave Zvornik.

Tada im je obećano da će se u knjižice, a potom i matične knjige upisivati ocjene iz bosanskog jezika, nakon čega je štrajk prekinut.

U mjesnoj zajednici Liplje, koje je udaljeno oko sedam kilometara od Zvornika, živi oko 700 građana bošnjačke nacionalnosti. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,