Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Boška Ćavar: Nisam članica Naše stranke, ogradili su se od moga glasanja, priprijetili mi nekim mjerama

Preuzmite sliku

U Jutru za sve BHRT-a gošća je bila Boška Ćavar, članica Gradskog vijeća Grada Mostara koja je proteklih dana u ovom tijelu izjašnjavanjem o određenim zakonima izazvala lavinu reakcije i među svojim kolegama i stranačkim partnerima. Govorila je o isključenje iz Naše stranke, porukama koje je dobila prije glasanja, razlozima zašto je glasala i da li žali za nekim potezima.

Podsjetimo, Ćavar je ostala suzdržana o Odluci o isticanju obilježja na i unutar objekata Gradske uprave, javnim ustanovama i javnim preduzećima u većinskom vlasništvu Grada Mostara i isticanju. Odlukom se, između ostalog, definiralo da u javnim objektima mogu biti isključivo simboli Bosne i Hercegovine, FBiH, HNK i Grada Mostara.

Nisam članica Naše stranke, ogradili su se od moga glasanja, priprijetili mi nekim mjerama i podnijela sam stavku i trebam poslati i zahtjev za službenu ispisnicu da bih je mogla priložiti Gradskom Vijeću Mostara i ostajem vijećnica, nezavisna vijećnica, kazala je Boška Ćavar za BHRT.

“Nisu objasnili niti znam kakvim mjerama, niti sam tražila. Ja imam previše godina da bi mi neko prijetio mjerama. Ja nisam uradila ništa pogrešno i mislim da nije bilo nikakvog razloga za takvo ograđivanje od moga glasanja jer se trebalo unaprijed misliti o tome kako glasati.”

Niko nije razgovarao samnom, osim što sam za vrijeme sjednice dobila poruku da moram glasati za prijedlog odluke HDZ- a i SDA-a, koalicije Za Mostar, naglasila je Ćavar.

Nije otkrila od koga je dobila poruku za glasanje.

“Ja se ne osjećam razočarano, oni su razočarani, moja odluka je 100 posto ispravna. Svi simboli, i šahovnica kod Hrvata i ljiljani kod Bošnjaka, su simboli sa kojma se oni poistovjećuju i da se ta oblast mogla urediti kako misle u Našoj stranci onda bi se touradilo davno. Budući da je to jako osjetljiva tema i da je lome preko mojih leđa smatrala sam da to nije fer i pošteno. I kako su htjeli tako su i dobili.”

Linčovana sam sam sa svih strana, još samo treba da me stave na lomaču, istakla je.

“Zamislite sutra da jedan inspektor ode u jednu sredinu i traži da se skloni grb, zastava ili to nacionalno obilježje, šta bi se dogodilo. Ako sam svojom odlukom spriječila da se dogodi bilo koji taj jedan međunacionalni incident smatram da sam uradila odličnu stvar i to će se pokazati. Korak po korak.”

Komentarisala je i izjavu Armana Zalihića, gradskog vijećnika u Mostaru i predsjednika mostarskog SDP-a, koji je kazao kako je Ćavar iz Naše stranke ustvari četrnaesta ruka HDZ-a.

Na pitanje novinara je li ipak pretjerala u nedavnom komentaru kada je govorila o pozdravima u Bosni i Hercegovini, odnosno kada je rekla “Sreća pa moj glas odlučuje, inače bi se svi pozdravljali sa selam i merhaba”, Boška Čavar je odgovorila.

“Ja mislim da selam i merhaba, to su pozdravi, u Turskoj sam također bila mjesec dana i pozdravljala se s time. To su pozdravi koji su dozvoljeni, ali to nije pozdrav u Bosni i Hercegovini”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,