Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Blizanci rođeni vantjelesnom oplodnjom kući u Trebinje stigli helikopterom

Preuzmite sliku

Blizanci Viktorija i Vuk Vukićević, rođeni vantjelesnom oplodnjom prije 42 dana, stigli su s majkom Đurđinom helikopterom iz Banje Luke u Trebinje. Dočekao ih je otac Predrag, koji je prvi put vidio bebe.

Blizanci su rođeni vantjelesnom oplodnjom, nakon pet godina borbe bračnog para Vukićević za potomstvo, a danas su ih na trebinjskom heliodromu osim oca, dočekali predstavnici Gradske uprave Trebinje, Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe”, majke i bebe članova Udruženja.

Majka Đurđina rekla je novinarima da se osjeća uzbuđeno te izrazila zahvalnost Udruženju porodica sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja, Helikopterskom servisu RS, čijim helikopterom su doputovaliu i Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjoj Luci, u kome se i porodila.

“Nisam svjesna jer sam pola godine bila zatvorena u četiri zida ali krajnji cilj je najbitniji i sve se isplati” rekla je kroz suze radosnice ponosna majka.

Otac Predrag izjavio je novinarima da je danas najsrećniji, ponosni otac Viktorije i Vuka, poručivši da su djeca najvece blago i bogatstvo.

“Naše želje su se ostvarile, pet godina smo u borbi sa sterilitetom”. rekao je Vukićević.

 • Postali roditelji nakon prvog pokušaja

  Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” iz Trebinja Snežana Misita rekla je da se majka od 1. novembra nalazila u Kliničkom centru u Banjoj Luci, gdje održavala trudnoću, te da je ovaj bračni par nakon prvog pokušaja vantjelesne oplodnje uspio da se ostvari u ulozi roditelja.

  Misita je dodala da je ovu vantjelesenu oplodnju finansirao Fond zdravstvenog osiguranja RS, te zahvalila institucijama za pomoć.

  “Udruženje ima 146 beba i 250 parova u Hercegovini. Izražavam veliku zahvalnost svim institucijama na pomoći, čija su nam vrata uvijek otvorena i pored pandemije. Ako je porodica na prvom mjestu srce mi je puno”, rekla je Misita.

  Direktor trebinjske filijale Fonda zdravstvenog osiguranja RS Valerija Lakić rekla je novinarima da od od 2018. godine, Fond Finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, te da je zahvaljujući tome u ovome entitetu rođeno 1.400 beba.

 • Grad pruža podršku porodicama

  Lakić je napomenula da je Fond jedan od rijetkih u regionu koji finansira zamrzavanje embriona, i poželjela dobrodošlicu bebama.

  Zamjenik gradonačelnika Trebinja Dražen Bošković čestitao je u ime Gradske uprave Trebinje na najljepšem daru koji su dobili, te podsjetio da grad realizuje nekoliko mjera koje se tiču podrške porodici i pronatalitetne politike.

  “Jedna id tih mjera su i doznake za vantjelesnu oplodnju. Od 2017. godine ni jedan zahtjev nije odbijen i nastavićemo da pružamo podršku svim parovima koji imaju poteškoća. U 2021. godini grad je planirao u iznosu od 60.000 KM za vantjelesnu oplodnju što je 50 posto više nego je bilo planirano u 2020.godini”, rekao je Bošković. (SRNA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje