Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Blanka Jeličić i Šejla Mujić: Želimo raditi dobro i biti od koristi

Preuzmite sliku

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odabrala je heroine za februar – sestru Blanku Jeličić i mualimu Šejlu Mujić.

One utjelovljuju humanost i međureligijsku saradnju dok pomažu onima kojima je pomoć potrebna, pokazujući da vjerske i etničke razlike ne moraju biti prepreka za rad na pozitivnim promjenama. Obje su iz Livna, a za Avaz su istakle da ih spaja to što žele da rade i čine dobro drugima.

Pomoć porodici

– Istina je da mi radimo stalno i kontinuirano, uvijek smo u nekim zajedničkim projektima, ali ipak me iznenadilo da to neko primijeti, posebno Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno sam ambasador – istakla je Mujić.

Naime, Mujić je mualima koja radi već deset godina. Kako kaže, u tome je pronašla svrhu svog poziva, jer želi biti od koristi zajednici, a zahvaljujući putu humanosti, upoznala je Blanku. Dodala je i da je bila iznenađena kada su joj rekli da ambasador dolazi u Livno i da ima želju da ih upozna. Osvrnula se i na zajedničku humanitarnu akciju koju je imala s Blankom, a u pitanju je bilo prikupljanje pomoći za jednu mladu majku s četvero djece.

– Brzo smo pronašle novac, kupile novu veš-mašinu i odvezle je na adresu. Otad smo joj u više navrata pomagale. Nosile smo prehrambene pakete, pelene, hranu za bebe, odjeću, ogrjev – istakla je Mujić.

Mali čovjek

Časna sestra milosrdnica Sv. Vinka Paulskog Blanka Jeličić ističe da je ono najkonkretnije što čovjek može uraditi jeste pomoći onome kome je ta pomoć potrebna.

– Mislim da je to zajedništvo, iskrena dobrota, u suštini, razlog našeg djelovanja. Mali čovjek u ovoj državi svakim danom napreduje kada je riječ o međureligijskom dijalogu. Dobro se treba raditi u tišini i zbog ljubavi prema čovjeku i Bogu – navela je Blanka i dodala da trebamo svi nastojati raditi dobro.

Zajednički rad

Blanka Jeličić i Šejla Mujić upoznale su se na jednoj humanitarnoj akciji još prije sedam godina. Otad zajedno rade i pomažu ljudima kojima je to potrebno. Sestra Jeličić osvrnula se i na Dan nezavisnosti te kazala da je to dan naše domovine, jedne jedine, i da nas u njoj isto sunce grije pa zbog toga trebamo biti dobri jedni prema drugima.

Dosta mi je neugodno jer je to uzelo maha u javnosti, ali, eto, neka budemo dobar primjer toga kako mogu dobre stvari da se rade i da postoji način za to, istakla je Jeličić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje