Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bisera Turković: Alija Izetbegović je lider koji se rađa u stotinu godina

Preuzmite sliku

Bog je ovoj zemlji dao lidere koji su se pojavljivali u trenucima opasnosti i beznađa, a jedan od njih, koji se rađa u stotinu godina, je bio Alija Izetbegović, poručila je Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova BiH, povodom 20. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu.

Turković je bila dugogodišnja saradnica Alije Izetbegovića, a za agenciju MINA, između ostalog, govorila je o svojim sjećanjima na predsjednika, o tome kako se odnosimo prema njegovoj zaostavštini, ali i kako iz mudrosti Alije Izetbegovića pronaći najbolje odgovore na aktuelne izazove.

“Alija Izetbegović jeste najznačajnija ličnost u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. On je obnovitelj hiljadugodišnje naše zemlje. Poveo je narod u presudnom trenutku, kada je njegov opstanak bio u pitanju. Bio je uzor ustrajnosti u borbi za državu, narod i vjeru. Svi mi koji smo živjeli i radili u njegovoj blizini, bez obzira na napore s kojima smo se susretali, gajili smo beskrajno poštovanje i ljubav prema njemu. Počašćena sam da sam bila uz njega, radila s njim, učila od njega i slijedila ga”, kazala je Turković.

Izetbegović je, kako ističe Turković, svojom blagošću u ophođenju, filozofskom širinom pristupa ljudima, finoćom ali u isto vrijeme i čvrstinom ubjeđenja, ostavljao snažan dojam na sagovornike.

“Bio je izuzetno obrazovan, širokih pogleda, lijepog ponašanja, prakticirajući vjernik, ali u isto vrijeme i širokih demokratskih nazora i opredjeljenja. Bio je vrlo jednostavan i zabavan. Bio je skroman, vrlo skroman, i bio je brižan. Bio je čovjek širine, tolerancije i praštanja”, kazala je Turković.

“Mi kao narod treba da budemo ponosni na takvog vođu“, smatra Turković, dodajući da “on treba da nam ostane svjetionik u tamnim trenucima naše budućnosti”.

“On je naša moralna vertikala. Široki demokratski principi koje je njegovao, tolerantnost, iskreno poštivanje drugih i drugačijih, ustrajna borba za ostvarivanje prava naroda kome je pripadao, borba za državu vodeći računa o poštivanju naroda koji u njoj žive i njihovih osobenosti, vođen univerzalnim principom polaganja računa onome koji sve vidi i sve zna”, akcentirala je Turković.

Bosni i Hercegovini je i danas potrebna mudrost Alije Izetbegovića, kako bi se pronašli najbolji odgovori na aktuelne izazove. Podsjećajući da je Alija Izetbegović bio izuzetno obrazovana ličnost sa čvrstim moralnim principima i jasnom vizijom za državu i narod, Turković je naglasila “da ostaje na nama da svako pokuša da izgradi sebe na principima na kojima je on živio i radio, boreći se na taj način za državu Bosnu i Hercegovinu po uzoru na njenog prvog predsjednika“.

“Svako od nas treba da poveća kvantum svoga znanja, da bude bolji čovjek, da poveća svoj doprinos društvenoj zajednici. Država, narod i vjera su osnovni postulati koji treba da budu ugrađeni u svakog od nas. Ne može interes pojedinca da bude važniji od općeg interesa. Mi kao jedinke smo kratkog vijeka, 60-70 godina i odlazimo. Ostaju naša djela. Ne smijemo dozvoliti da nas vode sujete i egocentrizmi. Kad oni zavladaju to je početak moralnog pada, a on vodi u nestanak”, ocijenila je Turković.

S obzirom na to da je obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Turković svjedoči da je ime Alije Izetbegovića živo i na istoku i na zapadu.

“Ime Alije Izetbegovića je postalo sinonim za pravednu borbu jednog naroda. On je bio jedan od rijetkih lidera koji je uživao ugled i na istoku i na zapadu. Bosna i Hercegovina je postala prepoznatljiva u zemljama širom svijeta, a njen lider poštovan. Danas, još uvijek, naš ugled proizlazi iz sjećanje na to vrijeme i na Aliju Izetbegovića. Nažalost, ta slika Bosne i Hercegovine se svakim danom sve više urušava, pogotovo u zadnje vrijeme”, smatra Turković.

Kako je kazala, ovo vrijeme u Bosni i Hercegovini je “vrijeme improvizacija, populizma, neiskrenosti, razjedinjenosti, vrijeme u kome egocentrizam pojedinaca dominira, a kratkoročni lični interesi jedinki su zamijenili opće interese”.

“Nivoi općeg obrazovanja pojedinaca su poražavajući, a kultura ponašanja i djelovanja je na zastrašujuće niskom nivou. Zaboravljamo one koji su bili uz nas kada nam je bilo najteže i u tom moralnom padu nanosimo štetu ne njima, nego sebi. Sve se to reflektira na ugled Bosne i Hercegovine. Upravo iz tih razloga nam je potrebna misao i djelo Alije Izetbegovića više nego ikada. Potrebno je da živimo i radimo po principima koje je on ugradio u naše temelje. Ti principi, opredijeljenost i odlučnost su bili dovoljni da se u mnogo težim vremenima nosimo i s mnogo opasnijim neprijateljima nego što su ovi današnji”, zaključila je Turković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje