Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bišćani potpisuju peticiju za izmještanje migranata iz grada (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na bihaćkom glavnom trgu građani od danas mogu potpisati peticiju kojom se traži izmještanje ilegalnih migranata i izbjeglica iz urbanih dijelova grada, prvenstveno iz nekadašnjeg Đačkog doma i parka Borići.

Protesti Bišćana krajem prošlog mjeseca većinom nisu urodili plodom, a i pored postojanja zabrane ulaska na Unsko-sanski kanton, na ovom području se i dalje primjećuje veći broj migranata nego što su smještajni kapaciteti u dva privremena prihvatna centra.

– Peticija se upućuje federalnom ministarstvu, državnom, kantonalnom i Gradu Bihaću, svim instancama i vladajućim strukturama. Krajnje je vrijeme da se poduzme nešto, da se ti ljudi smjeste, da ne lutaju po gradu – kaže Senad Zanačić, član Inicijativnog odbora ‘Građani za sigurniji Bihać’.

Iz ove neformalne grupe građana kažu da su Bihać i njegovi građani ostavljeni od države. S tim se slažu i građani Bihaća.

– Ovo je sad još podnošljivo. Uz to moramo biti i malo humani, na nekoj fer osnovi – kaže Sulejman Alagić.

– Mi Bišćani smo uvijek bili humani. Ali svojim očima gledam i čudim se kako je moguće da u užem dijelu grada Sarajeva, gdje šetam svaki dan, nema ama baš nijednoga – navodi Meša Dizdarić.

Odnedavno, migranti u Bihać dolaze pješice, odnosno iz voza izlaze na stanicama prije Bihaća, jer ih u Bihaću dočekuju autobusi koji ih transportuju natrag u Sarajevo. Zbog toga su i na pružnoj relaciji postavljeni policijski punktovi.

– I dalje ne znamo i u toku su aktivnosti s Kantonalnom inspekcijom da se utvrdi broj migranata koji se nalaze na području grada Bihaća i Velike Kladuše u privatnim smještajima – ističe Snežana Galić, glasnogovornica MUP-a USK-a.

Prema kapacitetima prihvatnih centara, u USK-a može boraviti oko 2.500 ljudi. (federalna.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,