Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biljana Plavšić bila među potpisnicima pisma UCU protiv naoružavanja Ukrajine?

Preuzmite sliku

University and College Union, glavni sindikat akademskog osoblja u Velikoj Britaniji, usvojio je prijedlog na svom kongresu 27. maja pozivajući britansku vladu da prestane s naoružavanjem Ukrajine, piše N1.

Kako tvrdi britanski historičar Marko Attila Hoare, rezolucija je također obavezala UCU da podrži grupu “Stop the War”, za koju on tvrdi da podržava rusku aneksiju Krima i za rat okrivljuje Zapad, a ne Rusiju.

Rezolucija je, navodi on, naišla na široko rasprostranjeno ogorčenje među članovima UCU i drugima, što je navelo pristalice rezolucije da objave pismo kako bi izrazili podršku za rezoluciju.

Hoare tvrdi da je potpisnicima tog pisma bila i Biljana Plavšić, koja je osuđena za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Navodi da je to i uslikao:

  • Navodi da je njeno ime uklonjeno nakon što je Alex Callinicos iz Socijalističke radničke partije pismo podijelio na Twitteru i kada mu je ukazano na ovo:

  • “Nejasno je da li je pismo potpisala prava Biljana Plavšić ili neko ko želi da osramoti pristalice rezolucije UCU. U svakom slučaju, to što je njeno ime trebalo da bude uključeno govori mnogo o vrsti politike koju ti ljudi predstavljaju”, piše Hoare na svom blogu.

    Biljana Plavšić je bila članica Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i jedna je od osnivača bh. entiteta Republika Srpska, te je bila i druga predsjednica RS. Plavšić je pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđena na 11 godina zatvora zbog ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i teškog kršenja običaja i pravila rata.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje