Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH: U Gazi Husrev-begovoj džamiji održana svečanost povodom noći Lejletu-l-kadr

Preuzmite sliku

U sklopu programa vaz je održao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

U povodu nastupanja mubarek noći Lejletu-l-kadr Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Gazi Husrev-begov vakuf organizirali su centralnu svečanost 27. noći mjeseca ramazana prije teravih-namaza, u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Poznati učači Kur'ana i ilahija izveli su prigodan program kojem je prisustvovao veliki broj vjernika.

U sklopu programa vaz je održao vrhovni poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović.

“Nalazimo se u najboljem mjesecu u godini, u ramazanu i, vjerujemo, u najboljoj noći u godini – u noći Lejletu-l-kadr. Naime, prema tradicijskim predajama, Kur'an je u toj noći izuzet iz Levhi mahfuza, iz Ploče zaštićene, i sav spušten na zemaljsko nebo. Odatle je, u dijelovima spuštan na Zemlju, i dostavljan poslaniku Muhammedu, a.s. Prvo što mu je objavljeno bilo je: Ikre! – Uči, u ime svoga Gospodara“, rekao je Kavazović.

Istakao je da muslimani općenito smatraju da je 27. noć ramazana kaderska noć.

“Lejletu-l-kadr je noć u kojoj se razlučuje svaka mudra stvar, kako se navodi u Kur'anu; noć odluke, noć u kojoj se odlučuje o svemu što će se, shodno Allahovom znanju, dogoditi u toku naredne godine, do sljedeće kaderske noći: kada će pasti kiša, kakvo će biti rastinje i slično, kakva će biti nafaka, ko će se roditi, a ko umrijeti“, kazao je reisu-l-ulema.

Napomenuo je da je u toj noći objavljen Kur'an, knjiga posebne vrijednosti, posredstvom meleka posebne vrijednosti, poslaniku posebne vrijednosti i ummetu posebne vrijednosti.

“Ibadet u ovoj noći je vredniji od ibadeta u hiljadu mjeseci. U jednom hadisu stoji: Uzvišeni Allah je moj ummet darovao sa Lejletu-l-kadrom, koju nije dao prijašnjim zajednicama. Mnogi raniji narodi su živjeli duže pa su mogli učiniti više ibadeta. Našem ummetu je data Lejletu-l-kadr u kojoj je ibadet vredniji od hiljadu mjeseci (83,4 godine)“, rekao je Kavazović.

Naglasio je da je Lejletu-l-kadr jedno od onih vremena u kojima Allah prima dovu te je dodao da je u ovoj noći lijepo činiti razne ibadete.​​​​​​​

“Pa, braćo i sestre, uronite u Allahovu milost“, kazao je Kavazović.

Muslimani u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu večeras će obilježiti jednu od najvažnijih noći u islamskom kalendaru, noć Lejletu-l-kadr – najodabraniju noć u godini, prema islamskom učenju, vredniju od hiljadu mjeseci.

To je noć časti, noć najveće vrijednosti i priznanja, noć kada se odigrao najznačajniji događaj od samoga početka ljudskog roda do danas, spoj višeg i nižeg svijeta, spoj Neba i Zemlje – objava Kur'ana i silazak upute cijelom čovječanstvu, kako bismo bili na pravom putu. Objava najveličanstvenije knjige, koja je vodilja svim muslimanima do sudnjega dana. Noć kada je milost Svevišnjeg spuštena svim svjetovima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje