Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH potreban pravni okvir za upućivanje policijskih službenika u misije

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina nema institucionalni i proceduralni okvir kada je u pitanju upućivanje policijskih i državnih službenika u međunarodne civilne misije upravljanja u vanrednim situacijama, iako je oko 300 policijskih službenika već bilo u mirovnim misijama.

To je danas istaknuto na radionici o temi “Učestvovanje policijskih i državnih službenika u operacijama Evropske unije za upravljanje u kriznim situacijama” koju su u Sarajevu organizirali Ministarstvo sigurnosti BiH i Instrument Evropske komisije za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX) radi razmjene iskustava u ovoj oblasti sa stručnjacima iz Slovenije i Češke Republike.

Najveći doprinos u razvijanju ovog sistema dala je nevladina organizacija Centar za sigurnosne studije te je današnji skup prvi te vrste koji organizira neko od tijela izvršne vlasti, zbog čega je i izražena nada da će se nakon ovoga uskoro raditi i na uspostavljanju pravnog, odnosno zakonodavnog okvira za ta pitanja.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić pojasnio je da je BiH 2015. potpisala sporazum s EU o učestvovanju u mirovnim misijama, ali još nema uređen pravni i zakonodavni okvir, iako BiH već učestvuje u mirovnim misijama putem Ujedinjenih nacija.

“Do sada su bh. policijski službenici bili u mirovnim misijama u Južnom Sudanu, Haitiju, Kipru, Liberiji i drugim destinacijama. Tako da je 290 policijskih službenika bilo u mirovnim misijama od čega je 46 žena”dodao je Krešić.

Sad su u misijama 44 policijska službenika, a uskoro bi još nekoliko osoba trebalo biti upućeno u misije, ali namjera je i da se putem EU misije, ističe Krešić, upute i ostali eksperti, s obzirom na to da misije očuvanja mira zahtijevaju učestvovanje i drugih struktura, prenosi Fena.

“Osobe koje su putem različitih agencija i poduzeća izvan BiH i one su na neki način u misijama od Afganistana, Iraka i u drugim zemljama gdje rade određene poslove i bojim se da trenutno nemamo evidenciju svih tih osoba koje se nalaze izvan BiH i sudjeluju u misijama s različitim ciljevima”, zaključio je.

Ambasador Republike Slovenije u BiH Iztok Grmek pojasnio je da je danas organizirana radionica pod okriljem EU iz takozvanog programa TAIEX, a slovenski eksperti imaju dugogodišnju saradnju sa sigurnosnim i policijskim tijelima u BiH.

“Važno je uspostaviti saradnju i pored predstavnika policije iz država EU, uključiti predstavnike policije iz BiH u ove međunarodne misije”, kazao je Grmek, izražavajući nadu da će osim vojske i policija BiH učestvovati u međunarodnim misijama.

Ovom dvodnevnom skupu prisustvuju predstavnici agencija za provedbu zakona, državnih ministarstava i drugih institucija, predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, ali i svi oni koji na bilo koji način mogu dati doprinos uspostavljanju učinkovitog mehanizma za buduće učestvovanje BiH u operacijama EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje