Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH pala na 72. mjesto zbog korupcije i zloupotrebe moći od javnih funkcionera

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina pala je, po ovogodišnjem Indeksu vladavine prava Svjetskog projekta pravde (World Justice Project – WJP), na 72. mjesto od 139 država svijeta.

Najgore ocjene dobila je u parametrima koji mjere odsustvo korupcije.

“BiH je dobila okvirnu ocjenu 0,52, na skali od 0 do 1, što je isti rezultat koji je zabilježila i prošle godine s tim da je sa 64. pala na 72. mjesto na svijetu i nalazi se znatno ispod Slovenije (na 29. mjestu), Hrvatske (46.), Kosova* (60.) i Sjeverne Makedonije (64.). Ispod BiH se, na ovogodišnjoj ljestvici indeksa vladavine prava, nalaze Srbija (81. mjesto) i Albanija (83. mjesto)”, navodi se.

Indeks vladavine prava WJP-a mjeri se kroz osam indikatora (ograničenja vladinih ovlašćenja, odsustvo korupcije, otvorenost vlade, dostupnost osnovnih prava, red i bezbjednost, provođenje zakona, građansko pravosuđe i krivično pravosuđe). U odnosu na prošlu godinu BiH je najviše nazadovala u oblasti odsustva korupcije (-0,02), sa ocjenom 0,42 zauzela je 87. mjesto na svijetu. Ubjedljivo najgori parametar po kojem se određuje uspjeh u toj oblasti je onaj koji mjeri da li predstavnici vlasti zloupotrebljavaju javne funkcije za ostvarivanje ličnih interesa. BIH je, u odnosu na prošlu godinu, nazadovala i u oblasti pravosuđa (-0,01) i provođenja zakona (-0,01).

Ocjene su zasnovane na istraživanju u kojem su, osim stanovništva učestvovali pravnici i stručnjaci iz različitih oblasti. Njihove ocjene još jednom su potvrdile nazadovanje BiH u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije.

“U prethodnoj godini, koju je obilježila pandemija COVID-19, u BiH su se dogodile brojne korupcijske afere gdje su se pojedinci bogatili na račun i na uštrb zdravlja stanovništva, tragovi mnogih od tih afera vode upravo do vrha vlasti. Pravosuđe na njih nije adekvatno odgovorilo, a sve je bilo praćeno političkim pritiscima i selektivnim procesuiranjem odgovornih”, naglašava se.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost, Transparency International u BiH kao i druge relevantne organizacije koje prate učinak države u borbi protiv korupcije, već dugo upozoravaju da se u BiH ne procesuiraju velike afere, što potvrđuju i sadržaji nedavno objavljenih snimaka ključnih aktera pravosuđa i bezbjednosnog sektora, gdje se otvoreno priznaje da se “ne radi visoka korupcija”.

“Zato ne čudi da BiH, u oblasti koja mjeri ograničenje vladinih ovlašćenja odnosno stepena u kojem se zakon adekvatno primjenjuje nad izabranim i imenovanim zvaničnicima, bilježi također poražavajući rezultat – ocjenom 0,45, gdje zauzima 98. poziciju na svjetskoj listi. Najgore ocijenjen, u toj oblasti, je parametar koji opisuje u kojoj mjeri se predstavnici vlasti sankcionišu zbog prekršaja ili zloupotreba u toku mandata. U tome je BiH dobila ocjenu 0,37 i nalazi se na 99. poziciji u svijetu.

Bosna i Hercegovina imala je najbolji rezultat, po indeksu vladavine prava, 2015. godine kad je bila na 40. mjestu u svijetu i odtad je nazadovala 32 mjesta. U rasprostranjenosti korupcije, činjenica je da BiH nazaduje već nekoliko godina, što su pokazale i druge relevantne međunarodne ocjene, poput Indeksa percepcije korupcije koji mjeri Transparency International ili indikatora Svjetske banke koji prate kontrolu korupcije”;  ističu iz Transparency International u BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje