Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH dobila još jedan generalni konzulat, čime se jača međunarodna pozicija BiH

Preuzmite sliku

BiH dobila je novi konzulat, objavila je na svojoj Facebook stranici Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH.

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković zajedno sa Zlatkom Komadinom, županom Primorsko-goranske županije i zamjenikom gradonačelnika Goranom Palčevskim otvorila je danas Generalni konzulat BiH u Rijeci.

Svečanom otvorenju su prisustvali i predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, predstavnici lokalnih vlasti, diplomatskog kora, civilnog života iz Rijeke i vjerskih zajednica te brojni građani BiH koji žive u ovom dijelu Hrvatske.

– Danas u Rijeci s ponosom otvaramo osmi generalni konzulat Bosne i Hercegovine i ukupno 58. diplomatsko – konzularno predstavništvo naše države u svijetu. Nakon prošlosedmične svečanosti u Novom Pazaru, u Republici Srbiji, kada smo otvorili Generalni konzulat, današnjim svečanim činom u susjednoj Republici Hrvatskoj, nastavljamo širenje i jačanje diplomatsko-konzularne mreže Bosne i Hercegovine. U toku su aktivnosti na otvaranju još nekoliko ambasada, čime želimo ojačati poziciju Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni, ali i osnažiti bilateralne odnose sa prijateljskim zemljama, poručila je ministrica Turković u obraćanju brojnim zvanicama.

Ministrica je istakla da Bosna i Hercegovina otvaranjem novih DKP-a šalje poruku da želi graditi čvrste i stabilne odnose sa susjednim zemljama, na bazi uzajamnog poštovanja, uvažavanja i razumijevanja.

– Jedna od tih zemalja je i Hrvatska, s kojom Bosna i Hercegovina dijeli ubjedljivo najdužu državnu granicu. Dijelimo i duboke i kompleksne veze u mnogim oblastima. Hrvatska je jedan od vodećih vanjskotrgovinskih partnera i investitora u Bosni i Hercegovini, a hrvatski turisti su, po broju posjeta, jedni od vodećih u našoj zemlji. Uvjerena sam da ćemo otvorena pitanja više riješavati bilateralnim sastancima nego putem medija. Bosna i Hercegovina je, uz puno poštivanje njenih institucija, opredjeljena za jačanje odnosa sa Hrvatskom, a što potvrđujemo i današnjim otvaranjem Generalnog konzulata u Rijeci. Neka ovaj svečani dan bude dodatni impuls u unapređenju sveukupne saradnje naše dvije države, dodala je ministrica Turković.

Generalni konzulat u Rijeci će pokrivati sedam županija, od Dubrovnika do Istre i biti od velike pomoći državljanima Bosne i Hercegovine, ali i svima drugima koji će se moći obratiti za pomoć u ovom konzulatu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,