Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

BHRT: Ne prihvatamo prijedlog koji je nezakonit

Preuzmite sliku

Poslovni odbor BHRT-a izdao je danas saopštenje u kojem se navodi da su informacije koje je u javnosti objavila Radio televizija Federacije Bosne i Hercegovine dana 15.5.2024. godine, netačne, te obavještavaju javnost da je BHRT uskratio pružanje usluga RTV FBiH zbog višemjesečnog neplaćanja usluga BHRT-u. 

“BHRT je u cjelosti ispoštovao Rješenje o privremenoj sudskoj mjeri o stavljanju van snage odluke o uskraćivanju usluga i nastavio pružanje usluga RTV FBiH, iako se dug RTV FBiH prema BHRT-u još dodatno povećava. BHRT i dalje posluje u izuzetno teškim uslovima, posebno imajući u vidu činjenicu da je Općinski sud Sarajevo Rješenjem odredio privremenu mjeru samo na činjenicama i dokazima iznesenim od strane RTV FBiH, bez da je uzeo u obzir činjenice i dokaze na koje konstantno ukazuje BHRT”, navodi se.

Dodaju da insistiraju na zakonu utemeljenom ugovoru o raspodjeli RTV takse jer je, kako ističu,  Radiotelevizija Bosne i Hercegovine najviše oštećena višegodišnjim nepoštivanjem zakona od strane entitetskih emitera.

“Podsjećamo da je do problema finansiranja došlo zbog nepoštivanja zakona od strane oba entitetska emitera, dakle zbog toga što RTRS i RTV FBiH direktno krše Zakon o javnom RTV sistemu koji definiše naplatu i raspodjelu prihoda od RTV takse”, ističu iz Poslovodnog odbora BHRT-a.

Takođe naglašavaju da je Radiotelevizija Bosne i Hercegovine u svakom trenutku spremna potpisati Ugovor o raspodjeli prihoda od RTV takse koji je temeljen na Zakonu o javnom RTV sistemu, čime bi se i BHRT i RTV FBiH mogli odmah vratiti u normalno poslovanje jer je trenutno ugrožena produkcija i emitovanje programa BHRT-a, a u konačnici i opstanak.

“U cilju razrješenja problema, od BHRT se ne može očekivati da prihvati prijedlog RTV FBiH koji je nezakonit i suprotan odredbama člana 23. Zakona o javnom RTV sistemu BiH. Zato je BHRT dostavio RTV FBiH prijedlog Aneksa na Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse kojim se u cjelosti poštuje trenutno važeći Zakon”, stoji u saopštenju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,