Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. povorka ponosa: Policija nas je isporučila huliganima, meta nam je na čelu

Preuzmite sliku

Iz Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa poručili su da je jučerašnji napad u Banjaluci na njihove i članove i članice LGBTIQ zajednice bio zločin iz mržnje na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Poručili su i to da ih je policija sinoć isporučila huliganima te da im je sada stavljena meta na čelo.

“Važno je naglasiti da je policija došla prije napada u prostorije gdje smo mi kao članovi/ice Bh. povorke ponosa trebali da se na tajnoj lokaciji sklonimo kako bismo bili sigurni. Policija nas je istjerala iz objekta u privatnom vlasništvu i rekla da ne možemo biti ni tu, te da nismo nigdje sigurni, da se raziđemo jer imaju dojave da huligani znaju gdje smo. Naglasio je da nismo nigdje sigurni i da odmah idemo iz Banjaluke. Policija nas je planski izvela ispred, ostavila nas nezaštićene nasred ulice, te su otišli policijskim automobilom. Pet minuta kasnije su se vratili i stali ispod kuće, te je par trenutaka kasnije iza njih došla grupa između 30 i 40 nasilnika/huligana. Policija je bila tu i nije ništa učinila, već je dopustila nasilje”, ispričali su iz Bh. povorke ponosa.

Poručuju da je to bio organizovani napad za koji je, kako kažu, odgovorna policija Banjaluke, te politički zvaničnici, naročito predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik te gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

“Koji su huškali i pozivali na zabranu našeg postojanja. Nas je policija isporučila huliganima. Poručujemo javnosti i svima koji pokušavaju iznositi lažne i iskrivljene informacije – ne, nismo šetali, ne nije bilo nikakvo organizovano okupljanje. Zabranjeni događaj koji smo trebali organizovati je otkazan i nismo bili niti blizu te lokacije. Članovi/ce Bh. povorke ponosa nisu samo iz Sarajeva, niti Federacije Bosne i Hercegovine, članovi/ce dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, što uključuje i građane/ke Banjaluke i drugih gradova entiteta Republika Srpska. Shodno svemu navedenom, naglašavamo da je LGBTIQ zajednica u Banjaluci i širom entiteta Republika Srpska, nakon huškačkih izjava zvaničnika, te izostanka zaštite od strane policije, trenutno izložena riziku od nasilja, te joj je stavljena meta na čelo”, kazali su.

Zahtijevaju podizanje sigurnosti na najviši nivo.

“Kako bi LGBTIQ zajednica u Banjaluci i entitetu Republike Srpske dobila potrebnu zaštitu, jer LGBTIQ osobe postoje u cijeloj Bosni i i Hercegovini i nastavit će postojati. Huligani i nasilnici su ti koje hitno treba sankcionisati, nasilje je to koje treba zaustaviti, a ne postojanje LGBTIQ osoba”, poručili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,