Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BH novinari traže istragu prijetnji smrću Vanji Stokić

Preuzmite sliku

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) i Policijske uprave Banja Luka hitnu istragu prijetnji smrću, glavnoj i odgovornoj urednici portala E-trafika Vanji Stokić.

Stokić je dobila prijetnje nakon što je na Facebooku objavila fotografiju sa dvojicom migranata. Prijetnje smrću su napisane sa FB profila Gorana Živanovića, uz gnusnu poruku kako bi on “odsecao glavu” ne samo migrantima, već i svim “dušebrižnicima” koji ih dočekuju, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

BH novinari izražavaju zabrinutost zbog eksplicitnih i brutalnih prijetnji upućenih urednici Stokić i najave nasilja prema migrantima, a posebno zbog činjenice da ove prijetnje nisu ozbiljno shvaćene u policijskoj stanici u Banjoj Luci, gdje je Stokić pokušala prijaviti prijetnje i osigurati zakonsku zaštitu.

Posebno je neprihvatljivo postupanje dežurne policajke i nadležnog inspektora, koji su prijetnje shvatili olako i predložili Stokićevoj da dođe u policijsku stanicu u “ponedjeljak”, praktično tri dana nakon što je dobila prijetnje, te uprkos činjenici da postoji osnovana sumnja da je osoba, koja stoji iza prijetnji, nastanjena u Banjoj Luci.

Upravni odbor BH novinara oštro osuđuje neprofesionalno postupanje policajaca u ovom slučaju, zahtijevajući sankcioniranje osoba koje su odložile uzimanje izjave i provođenje istrage o ovom krivičnom djelu, za koje je, u krivičnim zakonodavstvu Republike Srpske, zaprijećena kazna u trajanju do dvije godine.

Udruženje BH novinari napominje da je nedopustivo da policija RS postupa na različite načine kada su u pitanju prijetnje javnim funkcionerima upućene putem društvenih mreža – tada reagira hitno, vrlo efikasno provodi istragu i kažnjava počinitelje, a sasvim ležerno i diskriminatorski se ponaša u slučaju ugrožavanja sigurnosti zbog direktnih prijetnji smrću urednici portala E-trafika.

BH novinari i Linija za pomoć novinarima će obavijestiti Evropsku Federaciju novinara (EFJ) i sve druge međunarodne organizacije o prijetnjama smrću Vanji Stokić i neprofesionalnom postupanju policije Republike Srpske u ovom slučaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje