Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bh. carinici iz autobusa oduzeli televizor, obuću, tašne: Detaljnije kontrole putnika do kraja godine

Preuzmite sliku

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine prilikom pojačane kontrole putničkog prometa na Graničnom prelazu Gradiška oduzeli su raznu robu čija je ukupna vrijednost procijenjena na više od 10.000 KM, saopćili su jutros iz UIO.

U periodu pred kraj godine, kada se očekuje pojačan dolazak građana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, kao i pojačan ulazak stranaca u BiH, carinski službenici Uprave za indirektno oporezivanje provodit će detaljne kontrole autobusa i putničkih motornih vozila koja ulaze u carinsko područje BiH.

– Tako su već na Graničnom prijelazu Gradiška, provodeći pojačane kontrole putničkog prometa, carinski službenici otkrili i oduzeli veću količinu neprijavljene robe. Detaljnom kontrolom autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Neum, pronašli su i privremeno oduzeli: mobilni telefon XIAOMI 13 T Pro 512 GB“, monitor “MSI optiks G24DGP“, televizor “FIRE 40” HD Smart, 36 pari obuće (različite robne marke i veličina), ženske torbe (različite robne marke), sunčane naočale i slično. Procjenjena vrijednost oduzete robe iznosi 7.500 KM. Nadalje, detaljnim pregledom drugog autobusa otkriveno je neprijavljenih 14 cilindara za teretna vozila u vrijednost oko 3.000 KM – istaknuto je u saopćenju.

 • Naveli su da su potom na istom graničnom prelazu pregledali putničko vozilo i otkrili veću količinu parfema.

  – Parfemi su bili različitih ambalaža u količini od 97 komada, kao i 147 komada testera. Također, pri kontroli autobusa pronađena je i privremeno oduzeta neprijavljena roba, a radilo se o dijelovima kočionog sistema motornog vozila “toyota” – dodaju u saopćenju.

  Podsjećaju sve građane da prilikom ulaska u carinsko područje BiH sa sobom mogu unijeti stvari u svom ličnom prtljagu u vrijednosti do 600 KM bez plaćanja uvoznih dažbina, a sve što prelazi ovu vrijednost mora biti prijavljeno carinskoj službi za uvozno carinjenje.

  – Detaljnije kontrole puntika u autobusima i u putničkim motornim vozilima bit će nastavljene do kraja 2023. godine – upozorili su iz UIO.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,