Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bez hirurških zahvata: Medikamentozni pobačaj uskoro u UKC-u Tuzla

Preuzmite sliku

U utorak je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla održano stručno predavanje “Medikamentozni pobačaj”, kojom prilikom su eminentni stručnjaci prezentovali najnovija iskustva i mogućnosti medikamentoznog prekida trudnoće, metode koja je prisutna kako u Europi tako i u većem dijelu svijeta.

Prisutne je ispred Ustanove pozdravila prof.dr. med. sc. Fahrija Skokić, pomoćnik direktora za medicinske poslove, sa željom unapređenja saradnje stručnih ustanova u cilju osavremenjavanja dijagnostičko terapijskih protokola i sveukupne koristi za pacijente kao i edukacije medicinskih profesionalaca.

 • klinika-za-ginekologiju-ukctuzla-bez-hirurskih-zahvata-medikamentozni-pobacaj-uskoro-u-ukc-u-tuzla001-20160615
 • Predavači su bili prof.dr. med.sc. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla i prof.dr.med.sc. Herman Haller, specijalista ginekologije i opstetricije i ginekološke onkologije iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka.

  Prema riječima prof.dr Dženite Ljuce: „Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla stremi medicinskim standardima u zemljama okruženja kao i u EU. Shodno tome, u posljednje vrijeme učinili smo progresivni napredak u smislu osavremenjavanja starih i uvođenja novih metoda u svakodnevnu kliničku praksu. U okviru dobre kliničke prakse već nekoliko godina sarađujemo sa Kliničkim bolničkim centrom u Rijeci. Ovo edukativno predavanje, koje je organizovano uz podršku menadžmenta UKC Tuzla, ima za cilj poboljšanje kvaliteta života i liječenja pacijentica ne samo iz TK već i šire.”

  Načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, prof.dr.med.sci. Dženita Ljuca u svom obraćanju je istakla da se do sada prekid trudnoće obavljao samo hirurškim putem, sa mogućim značajnim komplikacijama kako ranih (povrede grlića, povrede materice ili perforacije), isto tako i odloženih komplikacija (infekcije). Sve to u suštini, može dovesti kod mladih osoba kasnije do problema u reproduktivnoj funkciji. Ovim lijekovima imitira se prirodni pobačaj i na taj način se štiti zdravlje naših pacijentica. Lijekovi će biti dostupni u narednom periodu u skladu sa očekivanim pozitivnim zakonskim propisima a na osnovu preporuke stručnog tima i definiranja terapijskih protokola, a uz saglasnost Ministarstva zdravstva i Fonda zdravstvenog osiguranja.

 • klinika-za-ginekologiju-ukctuzla-bez-hirurskih-zahvata-medikamentozni-pobacaj-uskoro-u-ukc-u-tuzla002-20160615
 • Medikamentozni pobačaj je neinvazivna metoda prekida neželjene ili patološke trudnoće. Ovom metodom se takođe mogu inducirati i porodi. Drugim riječima metoda dozvoljava jako širok raspon a u kom obimu i u kojim sedmicama će se moć pristupiti konkretnom, zavisit će od Zakona države. U BiH namjerni prekid trudnoće je dozvoljen do 10. sedmice trudnoće.

  Za razliku od konvencionalnog prekida trudnoće, medikamentozni pobačaj je komforniji, manje bolan i što je najvažnije nema hirurških zahvata koji mogu dovesti do komplikacija kao što su bol, krvarenja, upale i slično.

  Lijekovi za ovu metodu se isključivo propisuju i upotrebljavaju pod kontrolom ljekara.

  Prema riječima prof. dr. Hallera: “Metoda ima svoje određene prednosti u odnosu na klasične metode, ali i ona se mora isključivo raditi pod kontrolom ginekologa u zdravstvenoj ustanovi gdje se to sve skupa može provesti i naravno sukladno sa zakonom dotične države, u ovom slučaju Bosne i Hercegovine”.

  ”Ono što je vrlo važno, osim što je terapijski protokol ove metode vrlo jednostavan i prihvatljiv za pacijentice, on će sigurno pomoći u očuvanju i unapređenju njihovog zdravlja a u cilju sveukupnog poboljšanja reproduktivne funkcije žena jer smo svjesni porasta broja pobačaja, namjernih prekida trudnoće uz pad broja porođaja, odnosno sveukupnog pada nataliteta. Poboljšanje reproduktivne funkcije je bitan faktor u sveukupnom porastu nataliteta jedne zemlje, u ovom slučaju cjelokupne Bosne i Hercegovine”, istakla je prof. dr. Ljuca. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje